Hoe komt het dat de roodborst in de kersttijd regelmatig op wenskaarten prijkt?

Print
Hoe komt het dat de roodborst in de kersttijd regelmatig op wenskaarten prijkt?

Een kerstkaart van Piet Schuttelaar met daarop de roodborst.  Afbeelding: Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over de roodborst.

De roodborst behoort tot de meest verspreide broedvogels in Limburg. Tijdens de nazomer-trektijd blijft een aantal hier als standvogel. Dit aantal wordt weer aangevuld met de roodborsten die vanuit Noord-Europa hier overwinteren.

Kerst

De roodborst prijkt in de kersttijd regelmatig op wenskaarten. En altijd in de sneeuw, want dan is dat rode borstje een echte eyecatcher. De roodborst op de kerstkaart heeft een geschiedenis, die dateert uit het Victoriaans tijdperk van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. Onder de monarchie van koningin Victoria (1837-1901) floreerde Engeland in welvaart en welzijn, vooral bij de middenstanders.

Het Victoriaanse tijdperk (19e eeuw) zat ook vol met uitvindingen. In 1876 werd de telefoon uitgevonden door Bell en in 1895 werd de radio uitgevonden door Marconi. Ook de camera, het toilet en de naaimachine, werden in deze periode uitgevonden.

Postbode

Toen de traditie van de kerstkaarten begon, droegen de postbezorgers van de Royal Mail in Groot-Brittannië, donkerblauwe uniformen met een rood vest er onder. Ze leken (met wat verbeelding) op roodborsten en kregen de bijnaam Robin, Roodborst. De eerste roodborstjes op kerstkaarten waren dan ook afgebeeld als postbodes. Het beroemde uniform verdween en de roodborst bleef…

Van de hand van ene Jan Goeverneur verscheen, eveneens in de 19e eeuw, dit kinderlied, dat door de jaren heen wat streekvarianten kent:

Roodborstje tikt tegen ‘t raam, tin, tin, tin
laat mij erin, laat mij erin.
‘t Is hier te guur en te koud naar mijn zin
laat mij erin, tin, tin, tin.
‘t Meisje deed open en gaf op haar schoot
kruimeltjes suiker en kruimeltjes brood.
Dat was het roodborstje wel naar de zin
vloog toen het bos weder in.

Reageren? Dat kan via: peterfree@ziggo.nl.

Lees ook: De kolibrievlinder danst nog steeds door de tuin van Piet Schuttelaar in Stein

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu