Het recept voor originele Margratense erwtensoep, doorgegeven van moeder op dochter

Print
Het recept voor originele Margratense erwtensoep, doorgegeven van moeder op dochter

Erwtensoep.  Afbeelding: ING Image

Margraten -

Lekkere recepten worden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Omdat koken vroeger voornamelijk een vrouwenaangelegenheid was, leerden moeders hun dochters koken. Een van deze lekkere, zeer oude gerechten is erwtensoep.

Voor onze uitgave van Op de Huugte gingen we in 2015 op zoek naar hét recept van erwtensoep. Er bestaat namelijk niet uitsluitend één recept voor erwtensoep. Om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de originele Margratense erwtensoep spraken wij een aantal vrouwelijke bewoners van afdeling de Twijg in de Appelgaard. Ieder van hen maakte regelmatig een pan erwtensoep. Ieder van hen gaf er zijn eigen draai aan.

Ingrediënten

3 liter water, 300 gram groene erwten, 200 gram spliterwten, 500 gram rubkes - krabbetjes -, 1 varkenspoot, 250 gram spek, varkensknieschijf of schouderkarbonades, zout of bouillontabletten, 1 selderijknol, 2 flinke bossen bladselderij, 3 à 4 preien en 1 of 2 rookworsten.

Bereiding

Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water. Zet de erwten samen met vlees en spek in het weekwater op het vuur. Breng de massa aan de kook en houd de soep ongeveer twee uur tegen de kook aan. Schuim regelmatig af. Voeg toe: zout (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen en in stukken gesneden prei en selderijknol. Laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur. Haal vlees en spek uit de soep en verwijder alle botten. Doe het vlees terug. Snijd het spek in plakken en doe het spek weer in de soep of bewaar het om het later bij de soep op roggebrood te serveren.

Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn. Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat. Roer, als de soep bijna klaar is, de fijngesneden bladselderij erdoor. Daarmee mag u best flink royaal zijn. De originele Margratense erwtensoep is nu klaar.

Dit verhaal is tot stand gekomen dankzij de welwillende medewerking van Annita Mannens, activiteitenbegeleidster bij de Appelgaard, mevrouw God, mevrouw Notermans, mevrouw Steijns, mevrouw Van Ham, mevrouw Ubachs en mevrouw Gulpen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee