Verdonkschot krijgt leiding over het Amerikaanse roeien

Josy Verdonkschot. © Merijn Soeters

Sittard -

Roeicoach Josy Verdonkschot treedt in dienst van de Amerikaanse roeibond USRowing. De Limburger, die jarenlang succesvol was met Nederlandse roeisters, is benoemd tot Chief High Performance Officer, een functie die het best te omschrijven is als technisch directeur.

redactie

Verdonkschot (65) was bij roeibond KNRB verantwoordelijk voor de toproeisters, maar bood zijn ontslag aan nadat die bond de structuur had veranderd en Eelco Meenhorst als hoofdcoach had aangesteld. Onder zijn leiding wonnen Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk in Peking 2008 olympisch goud in de lichte dubbeltwee. Maaike Head en Ilse Paulis deden dat eveneens onder Verdonkschot op de Spelen van Rio 2016.

Verdonkschot spreekt van „een uitdaging” op de website van de Amerikaanse roeibond. „We moeten de details nog invullen, maar het voelt goed. Ik kijk ernaar uit de Amerikaanse sporters te ontmoeten en een structuur en cultuur te vormen waarin ze succesvol kunnen zijn.”

„Josy heeft een internationale reputatie als een uitmuntende en vooruitstrevende coach. We kunnen niet wachten tot hij hier begint”, liet Amanda Kraus, directeur van USRowing, optekenen. „We hebben lang gezocht naar een geschikte kandidaat. Josy’s vaardigheden op het gebied van coaching en management, zijn focus op het welzijn van en de zorg voor atleten en zijn diepgaande kennis van sportwetenschappen en technologie maken dat we rekenen op successen met hem.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal