Glastuinders vrezen een tekort aan gas

Print
Glastuinders vrezen een tekort aan gas

Afbeelding: Stefan Koopmans

Den Haag -

De glastuinbouw wordt hard geraakt door de hoge gasprijzen. Niet alleen worden tuinders gevoelig in de portemonnee getroffen, ook is er de vrees voor een tekort aan gas. De hoge kosten zetten een rem op investeringen in duurzaamheid. Vertegenwoordigers van de glastuinbouw overlegden donderdag met het ministerie van Economische Zaken over de vraag wat te doen als het gas echt op is. Voor dat scenario ligt nog geen plan klaar.

Glastuinbouw Nederland spreekt van een „serieuze energiecrisis” en sommeert de overheid om in te grijpen. „Daarmee zijn we eigenlijk al te laat”, aldus energie-expert Alexander Formsma van de glastuinbouworganisatie. „Ondernemers moeten nu namelijk al keuzes maken.”

Bij Glastuinbouw Nederland staat de telefoon op dit moment roodgloeiend door zorgen die leven onder de leden. Eerder werd ervan uitgegaan dat de crisis korter zou duren. Maar gelet op de prijzen op de termijnmarkt blijven de problemen ook na deze winter bestaan. Meer en meer kwekers geven ondertussen aan geen of minder teelten op te zetten, omdat die waarschijnlijk meer kosten dan het opleveren. Daarbij speelt mee dat door de huidige lockdown in Nederland en de dreigende lockdown in Duitsland afzetmogelijkheden voor tuinders minder worden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee