Spanje verbiedt roken op strand, overtreders riskeren boete van 2000 euro

Print
Spanje verbiedt roken op strand, overtreders riskeren boete van 2000 euro

Afbeelding: ANP

Spanje gaat het roken op alle stranden verbieden en geeft plaatselijke gemeenten de mogelijkheid overtreders een boete op te leggen die kan oplopen tot 2.000 euro. Spanje is hiermee het eerste Europese land dat een dergelijke wet invoert.

Dat meldt The Daily Mail. De wet werd donderdag door de Spaanse senaat goedgekeurd en is in het leven geroepen om de vervuiling door sigarettenpeuken tegen te gaan op de 3000 kilometer lange Costa’s.

Verschillende Spaanse regio’s, waaronder Barcelona en de Canarische Eilanden, hebben al soortgelijke rookverboden op stranden ingevoerd. Sommige stranden hebben afgelopen zomer een rookverbod ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, de gezondheid te bevorderen en de vervuiling terug te dringen.

Regering bezorgd

De vervuiling van de standen vormt in Spanje een groot probleem voor het milieu. Sigarettenpeuken behoren namelijk tot de schadelijkste verontreinigende stoffen en bevatten een niet biologisch afbreekbaar soort plastic waardoor giftige stoffen vrijkomen.

De landelijke maatregel komt nu nadat meer dan 283.000 mensen een petitie hadden ondertekend en bij de regering hadden ingediend met het verzoek om de wet te wijzigen. Ook de regering was bezorgd over de strandvervuiling.

De wet kreeg 182 stemmen in het parlement, waarbij 70 tegenstemmen en 88 zich van stemming onthielden.

Uit een analyse van het Europees Milieuagentschap in 2018 bleek dat sigarettenpeuken en de filters daarin tot de meest aangetroffen voorwerpen op de stranden van Europa behoren. Dit kan de zeebodem vervuilen en een risico vormen voor al het leven in de zee.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee