Pastoor Tervoort: ‘Laat u ontroeren door de liefde van uw naasten’

Print
Pastoor Tervoort: ‘Laat u ontroeren door de liefde van uw naasten’

Afbeelding: Fotografie Kuit

Banholt -

Kerstmis 2021 is er door de coronamaatregelen opnieuw één die niet kan worden gevierd zoals het eigenlijk zou moeten.

Kerst is normaal gesproken immers een feest van ontmoeten, verbinden, gezelligheid en onderling contact.

Hoewel velen dat waarschijnlijk ‘gewoon‘ als vanouds zullen doen, valt niet te ontkennen dat mensen op het moment aanzienlijk in hun mogelijkheden worden beperkt. Al was het maar, doordat zoiets simpels als het bijwonen van een gezinsviering of nachtmis, wat in Limburg nog steeds een traditie is, slechts in beperkte mate - of zelfs helemaal niet - mogelijk is.

Lees ook: De kerstboodschap in crisistijd: zalvende woorden, nuchterheid of toch wat humor?

De Limburger vroeg pastoor Tervoort van Banholt, Margraten, Mheer, Noorbeek, Reijmerstok, Scheulder en Sint Geertruid daarom naar zijn kerstwens, zodat zijn boodschap zich niet beperkt tot de maximaal vijftig mensen die een mis mogen bijwonen.

Kerstwens

„Vorig jaar dachten wij samen: „Dit is eenmalig. De lockdown, de beperkingen en kerkelijk gezien bijvoorbeeld geen nachtmissen. Nee, Kerst 2021 wordt weer ouderwets!”

Het blijkt niet zo te zijn. Om er boos en opstandig over te worden! Heel menselijk, heel begrijpelijk en dat zien we ook bij veel mensen. Misschien is het goed terug te gaan naar het kerstverhaal. Het kleine kind in de kribbe, zijn armpjes naar ons uitstekend. Laat u ontroeren.

Je ziet vaak de stoerste mensen lachen naar een klein kind in zijn bedje of kinderwagen. Laat u ontroeren door dat oude, maar levende verhaal. Maria en Jozef, zij weten ook niet wat ze moeten verwachten. Onzeker, maar toch gelukkig met hun kindje.

Laat u ontroeren, in alle onzekerheid, door de liefde van uw naasten. Wees attent, denk na over de vraag ‘wie kan ik een beetje blij maken?’. Zeg zo maar op kerstochtend tegen uw vrouw, man of kind: „Ik hou van jou.”

Die kleine dingen kunnen ontroerend zijn. En het kind in de stal lacht u toe!

Zalig Kerstmis!”

Pastoor Tervoort

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee