Minister Sander Dekker keert niet terug in Rutte IV: ’Tijd voor iets anders’

Sander Dekker (VVD) keert niet terug in een nieuw kabinet. © Robin Utrecht

Demissionair VVD-minister Sander Dekker neemt afscheid van het Binnenhof. Hij keert niet terug in het nieuwe kabinet-Rutte IV, dat binnenkort op het bordes moet verschijnen. „Na bijna tien jaar bewindspersoon is het tijd voor iets anders.”

Redactie

De vier partijen VVD, CDA, D66 en CU zijn momenteel onder leiding van formateur Rutte bezig met de zoektocht naar en screening van nieuwe bewindsperonen. Een aantal bekende gezichten uit het vorige kabinet keren niet terug. Vorige week zwaaiden de CU-bewindsmannen Paul Blokhuis en Arie Slob uit. Nu is het Sander Dekker die zijn aftocht aankondigt.

Nestor

„Ik ben ooit begonnen als jongste bewindspersoon in het kabinet-Rutte II, inmiddels ben ik de nestor van het gezelschap”, aldus Dekker (46).

Lees ook: Poppetjes-spel in kabinet brandt los

De VVD’er zegt zich binnen zijn partij altijd bezig te hebben gehouden met nieuw talent: „Scouting, training, selectie. Dan moet je niet gek staan te kijken dat een nieuwe generatie het op enig moment overneemt. Sterker nog: missie geslaagd!” Dekker is sinds 2017 minister voor Rechtsbescherming. Daarvoor was hij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onlangs kondigde Dekker in een interview met De Telegraaf in de nasleep van de moorden op Derk Wiersum en Peter R. de Vries nieuwe maatregelen aan om vluchtgevaarlijke gevangenen de pas af te snijden.

Nooit klaar

Het verblijf van zeer zware criminelen, met name uit de georganiseerde misdaad, onder een normaal gevangenisregime levert te vaak problemen op, aldus de VVD’er.

Het werk van een minister voor Rechtsbescherming ’is nooit klaar’, aldus Dekker. „Maar met een stevige aanpak tegen criminaliteit en de versterking van de positie van slachtoffers hebben we belangrijke stappen gezet.”

VVD-leider Mark Rutte laat weten met ’respect en bewondering voor alles wat hij voor de VVD en voor Nederland heeft gedaan’ afscheid te nemen van Dekker. „Sander was als bewindspersoon niet alleen bezig met zijn eigen portefeuille, maar breder betrokken bij en geïnteresseerd in ook andere dossiers. Hij was altijd bereid te helpen en mee te denken, hoe druk hij het zelf ook had.”

Toetssteen

Wat Dekker hierna gaat doen, weet hij zelf nog niet. „Maar mijn hart ligt bij de publieke zaak. Hoe maken we de wereld waarin we leven een beetje beter? Dat zal bij een volgende stap steeds mijn toetssteen zijn.”

Lees ook: Deze namen gaan rond voor het nieuwe kabinet, maar de lijst rammelt behoorlijk

Het kabinet-Rutte IV moet binnenkort op het bordes verschijnen. Rutte zei eerder dat de VVD mikt op ’nieuw elan’ in het nieuwe kabinet. Net als de andere drie partijen wil de VVD ook met nieuwe gezichten komen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal