Zorgt de aanvraag voor huurkorting horeca en winkels straks juist voor een huurverhoging?

Print
Zorgt de aanvraag voor huurkorting horeca en winkels straks juist voor een huurverhoging?

Door de gedwongen sluiting liep de horeca een fors omzetverlies op.  Afbeelding: ANP

Den Haag / Roermond -

Volgens de Hoge Raad hebben horeca en winkels die in de eerste lockdown dicht moesten veelal recht op huurkorting. Dat leidt tot nieuwe vragen. Moet de omzet van de webshop worden meegeteld? Leidt huurkorting nu tot huurverhoging straks? En wat is de Limburgse link in dit dossier?

1. Wat is de Limburgse link?

Heineken bezit panden, die de brouwer verhuurt aan horecaondernemers. Daarnaast huurt het bedrijf panden, die het onderverhuurt. Na het uitbreken van de coronacrisis in 2020 besloot de overheid dat de horeca van 15 maart tot 1 juni dicht moest. Op verzoek van Koninklijke Horeca Nederland hielp Heineken zijn huurders door ze de huur van april en mei kwijt te schelden. Tegelijkertijd vroeg Heineken kwijtschelding van één maand huur aan zijn huurbazen. De eigenaar van een horecapand in Roermond weigerde dat. Die vond het oneerlijk dat Heineken ‘cadeautjes’ uitdeelt en de rekening aan de eigenaar geeft. Hij vroeg de kantonrechter in Roermond om Heineken te dwingen de ingehouden maand huur alsnog te betalen. De rechter vroeg de Hoge Raad hoe hiermee om te gaan.

2. Waarom is huurkorting toegewezen?

Op 24 december deed de Hoge Raad uitspraak: de horeca en de winkels die vanwege de eerste lockdown dicht moesten, hebben veelal recht op huurkorting. De pandemie was immers een gebeurtenis die niemand kon voorzien. Er waren dan ook geen afspraken over gemaakt in de huurcontracten voor 15 maart 2020. Omdat de huurders geen gebruik konden maken van café, winkel of restaurant door de gedwongen sluiting, kelderde de omzet. De eigenaren treft geen blaam, maar het is wel zo eerlijk om de pijn gelijk te verdelen, meent de hoogste rechter in Nederland.

Lees ook: Limburgse ondernemers over huurkorting horeca: ‘Niet de redding, wel een stap in de goede richting’

3. Hoe hoog is de huurkorting?

In de vele procedures over huurkorting hebben lagere rechters verschillende formules gebruikt om de korting te berekenen. Bovendien gaat het om enorm veel gevallen. Daarom heeft de Hoge Raad de methode voorgeschreven en een rekenvoorbeeld opgenomen in de uitspraak. De huur wordt verminderd met dat deel van de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) dat bestemd is om de huurkosten te dekken. Dat bedrag wordt vermenigvuldigd met het omzetverlies in coronatijd (in procenten). Het bedrag dat resteert, wordt gehalveerd en is de korting.

4. Heb je alleen recht op korting als de zaak helemaal dicht is geweest?

Nee, je hebt ook recht op huurkorting als je de zaak eerder moet sluiten (17.00 uur bijvoorbeeld) of als je minder publiek kunt toelaten, omdat bezoekers afstand tot elkaar moeten bewaren.

5. Zijn er nog onduidelijkheden?

Jazeker. In zijn uitspraak stelt de Hoge Raad dat soms afgeweken kan worden van het rekenmodel. Hoe ga je bijvoorbeeld om met bedrijven die de winkel moesten sluiten, maar via de webshop ineens heel veel verkochten? Moet je die omzet meerekenen? Advocaat Harm Heynen van Boels Zanders kan zich voorstellen dat een knip wordt gemaakt, zoals ook de adviseur van de Hoge Raad deed. Een webshop die bevoorraad wordt vanuit het pand waarvoor huurkorting wordt gevraagd, zou de omzet wellicht wel mee moeten tellen. Als het magazijn van de webshop elders staat, zou dat niet hoeven. Onduidelijk is ook hoe je omgaat met grote ketens. Het kan zijn dat ervan uitgegaan wordt dat die kapitaalkrachtig genoeg zijn om de gevolgen van de pandemie op te vangen. Aan de andere kant huren zij veel panden en kunnen ze vanwege hun grote vestigingen vaak maar beperkt gebruikmaken van coronasteunmaatregelen. Ketens worden daardoor hard getroffen. Mogen pandeigenaren van winkelketens vragen de omzet in euro’s per filiaal bekend te maken? In dat geval krijgen ze een wapen in handen om bij afloop van een contract de huur te verhogen, nu er inzicht ontstaat in de marges. En hoe ga je om met huurcontracten die gesloten zijn na 15 maart 2020? De Hoge Raad stelt dat die per geval moeten worden bekeken. Er zijn partijen die een pandemieclausule hebben opgenomen. Er zijn (vlak) na die datum echter ook contracten zonder extra voorwaarden gesloten, omdat de duur en ernst van de pandemie nog lastig te overzien waren, weet advocaat Heynen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee