Nog minder operatiekamers in gebruik in kerstperiode

Print
Nog minder operatiekamers in gebruik in kerstperiode

Afbeelding: ANP / ANP

Afgelopen maandag was er 46 procent minder aan operatiekamers in gebruik dan normaal. De week ervoor was het 40 procent minder.

De extra daling heeft waarschijnlijk maken met de kerstperiode, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag. „Het is gebruikelijk dat in deze periode minder operaties worden uitgevoerd”, aldus een woordvoerder.

Van de 73 ziekenhuizen zeggen er 21 niet alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren. Kritieke planbare zorg moet wel binnen die periode worden verleend om verdere schade voor de patiënt te voorkomen. Vorige week waren het er twintig.

Omicron

Nog steeds hebben alle ziekenhuizen de planbare zorg zoals knie- en heupoperaties afgeschaald en 37 ziekenhuizen doen daar nu even helemaal niet meer aan. Vorige week waren dit er 39. De ziekenhuizen doen dit om acute en semi-acute zorg (zorg die binnen 24 uur moet worden verleend om gezondheidsschade te voorkomen) wel te kunnen blijven bieden.

Lees ook: Voorzichtige hoop na eerste onderzoeken: ‘Beeld omicron valt gunstiger uit dan OMT-modellen’

„De ontwikkelingen rondom de omicronvariant maken dat verdere opschaling van de capaciteit voor de (semi-)acute zorg (Covid en non-Covid) en kritieke planbare zorg nodig is om de meest urgente zorg de komende tijd doorgang te laten vinden”, waarschuwt de NZa opnieuw.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee