Bijstandsgerechtigde uit Maastricht verdiende centje bij op rommelmarkten, tot de gemeente er na anonieme tips achter kwam

Print
Bijstandsgerechtigde uit Maastricht verdiende centje bij op rommelmarkten, tot de gemeente er na anonieme tips achter kwam

Foto ter illustratie.  Afbeelding: Getty Images/Johner RF

Maastricht -

Een bijstandsgerechtigde uit Maastricht verdiende met de verkoop van kleding op rommelmarkten een centje bij. Tot de gemeente erachter kwam.

Anonieme meldingen, die medio 2017 werden gedaan bij de gemeente, deden haar de das om. Volgens de tips verkocht ze dure kleding op rommelmarkten, schafte ze met contant geld een auto van 12.000 euro aan, leende ze geld uit aan anderen met rente en kocht ze goud bij een juwelier in Maastricht. Ook werd aangekondigd dat ze binnenkort weer op rommelmarkten zou staan.

De sociale recherche startte een onderzoek en nam een kijkje bij de gemelde rommelmarkten. De vrouw stond inderdaad kleding te verkopen. De gemeente vroeg daarnaast afschriften van bank- en spaarrekeningen op en sprak met de eigenaresse van de juwelierszaak en een werknemer van het bedrijf dat rommelmarkten organiseerde.

Sieraden

Vlak voordat de gemeente een gesprek met de vrouw had, stuurde zij een brief waarin ze meedeelde dat ze zich wilde inschrijven als zelfstandig ondernemer, omdat ze spullen op Marktplaats wilde verkopen. Tijdens het gesprek confronteerde de gemeente de vrouw met het fraudeonderzoek. Bovendien liet de gemeente weten dat ze meteen een huisbezoek wilde afleggen om te controleren of ze in zodanige omstandigheden verkeerde dat ze bijstand nodig had. De vrouw weigerde toegang te verlenen.

Wel gaf ze later schriftelijk antwoord op vragen. Ze had tweemaal sieraden gekocht, voor in totaal 5700 euro, maar dat had ze gedaan voor haar zus. De storting van vijfhonderd euro op haar bankrekening betrof de terugbetaling van een bedrag dat ze haar vriendin had voorgeschoten.

Boete

Wat de rommelmarkten betrof, wist ze niet dat ze die moest melden. Ze verdiende er amper wat aan. De gemeente Maastricht vond dat de vrouw, die sinds 2006 bijstand ontving, de regels had overtreden. Ze had de gemeente op de hoogte moeten brengen van haar handeltje en mee moeten werken aan het huisbezoek.

De gemeente vorderde de bijstand over veertien maanden terug (15.000 euro netto) en legde een boete op van 1190 euro. De vrouw ging in hoger beroep. De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in zulke kwesties, vindt ook dat de vrouw verwijtbaar heeft gehandeld, zo blijkt. De raad stelt dat de gemeente niet kan bewijzen dat de vrouw in zes van de veertien maanden actief was op rommelmarkten. Dat betekent dat de terugvordering van ten onrechte ontvangen uitkering beperkt moet worden. De boete hoeft niet verlaagd te worden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee