Meer dan 200 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen

Print
Meer dan 200 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen

Afbeelding: ANP / ANP ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Voor het eerst in een week zijn er in één etmaal weer meer dan 200 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen.

207 mensen met corona waren zo beroerd dat ze een ziekenhuisbed nodig hadden, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het is ook voor het eerst sinds vorige week dinsdag dat er binnen een etmaal weer meer dan 30 nieuwe Covidpatiënten op de intensive cares werden opgenomen, namelijk 32.

De totale bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen nam afgelopen 24 uur wel af, met vijf patiënten. Momenteel moeten nog 1992 mensen met Covid-19 worden verzorgd op een verpleegafdeling of ic.

Die daling komt van de intensive cares. Daar houden in totaal nog 521 coronapatiënten een bed bezet, 12 minder dan maandag. Dat er ondanks de 32 nieuwe opnames nu toch minder Covidpatiënten op de ic’s liggen dan een etmaal geleden komt omdat er ook mensen stierven of de afdeling mochten verlaten. Op de Duitse ic’s liggen momenteel nog 14 Nederlandse coronapatiënten.

Op de verpleegafdelingen steeg het aantal bedden dat door coronapatiënten wordt bezet afgelopen etmaal juist met zeven. Zorgverleners in de klinieken behandelen nu 1471 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden kunnen coronapatiënten worden verplaatst naar een andere regio. Maandag werden vijf patiënten verplaatst binnen Nederland en één iemand is naar Duitsland gebracht.

Vanwege de nieuwe omicronvariant van het coronavirus is de verwachting dat eerst het aantal besmettingen en vervolgens ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen. Het LCPS verwacht dat de instroom van nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen in januari weer zal gaan stijgen.

Minder dan 10.000 positieve coronatests, mogelijk door storing

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 9213 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 3 november. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) valt het cijfer lager uit door een technische storing. In werkelijkheid kunnen er dus meer positieve tests zijn geweest.

Amsterdam telde afgelopen etmaal 604 positieve tests. In de hoofdstad stijgt het aantal besmettingen sinds 19 december. Dat valt samen met de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

In Rotterdam kregen 355 inwoners te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Daarna volgen Utrecht (331), Den Haag (259), Eindhoven (125) en Groningen (119). In vier gemeenten testte helemaal niemand positief.

Het gemiddelde bleef vrijwel gelijk. In de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld 12.057 positieve tests per dag geregistreerd.

Het aantal sterfgevallen steeg wel, maar dat zou te maken kunnen hebben met de kerstdagen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het RIVM bericht dat 75 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, tegenover 12 meldingen op maandag en 11 op zondag. Als mensen tijdens of net voor de kerstdagen zijn overleden, is dit mogelijk pas in de loop van maandag doorgegeven. Het RIVM brengt die meldingen in de cijfers van de dinsdagen naar buiten.

Van de 75 overleden coronapatiënten kwamen 50 uit de provincie Zeeland. Provinciehoofdstad Middelburg voert de landelijke lijst aan met acht meldingen van sterfgevallen. De gemeenten Schouwen-Duiveland en Veere hebben elk zeven sterfgevallen. Daarna volgen Terneuzen en Hulst met elk vijf overleden inwoners.

Provinciehoofdstad Middelburg voert de landelijke lijst aan met acht meldingen van sterfgevallen. De gemeenten Schouwen-Duiveland en Veere hebben elk zeven sterfgevallen. Daarna volgen Terneuzen en Hulst met elk vijf overleden inwoners.

In de afgelopen zeven dagen zijn 272 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna 39 per dag. Dat is vergelijkbaar met het niveau voor de kerstdagen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee