RIVM: omicronvariant coronavirus is nu dominant in Nederland

Print
RIVM: omicronvariant coronavirus is nu dominant in Nederland

Afbeelding: Getty Images

De omicronvariant van het coronavirus is dominant geworden in Nederland.

Dat betekent dat het bij meer dan de helft van alle vastgestelde besmettingen om die virusversie gaat. De deltavariant is verdrongen naar de tweede plaats.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de snelle verspreiding van de omicronvariant „de komende tijd tot extra besmettingen zal leiden, waardoor ook het aantal ziekenhuisopnames weer zal toenemen”.

Lees ook: Voorzichtige hoop na eerste onderzoeken: ‘Beeld omicron valt gunstiger uit dan OMT-modellen’

De omicronvariant werd eind november voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika en Botswana. In diezelfde periode dook omicron ook op in Europa. De variant verspreidt zich sneller dan de deltavariant. Volgens de eerste analyses lijken patiënten minder ernstig ziek te worden door de veranderingen aan het virus. Maar als het aantal omicronbesmettingen stijgt, kan dat uiteindelijk toch betekenen dat meer mensen in een ziekenhuis belanden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee