Aantal nieuwe coronagevallen daalt, maar afname gaat minder snel

Print
Aantal nieuwe coronagevallen daalt, maar afname gaat minder snel

Afbeelding: ANP / ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland blijft voorlopig nog dalen. Maar de afname gaat steeds minder snel. Ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalt trager dan in de weken hiervoor.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen zeven dagen bericht van 84.398 positieve uitslagen van coronatests. Dat is 11 procent minder dan de week ervoor. In de weken daarvoor daalde het aantal nieuwe gevallen met respectievelijk 18,6 en 21,3 procent. De daling gaat dus steeds een beetje trager.

Bij 1172 mensen waren de coronaklachten zo erg dat ze afgelopen week in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Dat is het laagste niveau sinds begin november. Vergeleken met vorige week daalde het aantal opnames met 12 procent. Een week eerder bedroeg de daling bijna 29 procent.

Intensive care

Van de 1172 opgenomen mensen kwamen 200 op een intensive care terecht. Ook dat is het laagste aantal sinds begin november en ook hier gaat de daling iets trager dan vorige week.

Het RIVM kreeg afgelopen week bericht dat 272 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Een week eerder waren er 322 meldingen van sterfgevallen en de week daarvoor 445.

Lees ook: RIVM: omicronvariant coronavirus is nu dominant in Nederland

Het reproductiegetal blijft voorlopig hangen op ongeveer 0,9. Dat cijfer geeft aan hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Als het iets onder de 1 zit, wijst het op een lichte daling. Het RIVM verwacht dat het getal in de komende weken weer gaat stijgen.

Aantal positieve tests onder twintigers stijgt snel

Vooral twintigers lopen momenteel het coronavirus op. In de afgelopen week testten 15.514 mensen uit die leeftijdsgroep positief. Dat is bijna een kwart meer dan een week eerder.

In totaal kregen vorige week ruim 84.000 mensen te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Van hen is dus ongeveer een op de vijf een twintiger.

Eerder waren tieners juist een belangrijke groep, maar daar daalt het aantal positieve tests nu juist. In de afgelopen week werd het coronavirus vastgesteld bij 10.957 tieners, ruim 21 procent minder dan een week eerder. Onder kinderen van 9 jaar en jonger daalde het aantal nieuwe gevallen met meer dan 30 procent.

Het aantal positieve tests daalt voorlopig het snelst onder ouderen. Zo testten afgelopen week 996 tachtigers positief, bijna de helft van het cijfer een week eerder. Ook onder 90-plussers is het aantal nieuwe gevallen vrijwel gehalveerd.

Bij ongeveer 37 procent van de positief geteste mensen lukte het om de bron van de besmetting te vinden. Van hen zijn ongeveer twee op de drie thuis besmet geraakt. Een huisgenoot of gezinslid pikte het virus buitenshuis op en nam het mee. Verder raakte 17 procent besmet doordat ze bij iemand op bezoek gingen of doordat ze zelf bezoek ontvingen. Dat is het hoogste percentage voor die oorzaak sinds begin november.

Nu de scholen dicht zijn, keldert het aantal besmettingen daar. Ongeveer 8 procent van de positief geteste mensen liep het virus daar op. Dat is half zo veel als in de weken ervoor.

Het aantal besmettingen binnen verpleeghuizen daalt. Iets meer dan 1 procent van de besmettingen is daar gebeurd, het laagste percentage sinds juli.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee