Werknemers zien een nieuwe baan wel zitten, vooral leidinggevenden

Print
Werknemers zien een nieuwe baan wel zitten, vooral leidinggevenden

Afbeelding: ANP XTRA

Sittard -

Werkgevers kunnen maar beter alles uit de kast halen om medewerkers te behouden. Want bijna de helft van werkend Nederland staat open voor een nieuwe baan. Onder leidinggevenden is dit zelfs 73 procent.

Dat blijkt uit het jaarlijkse HR-benchmark onderzoek van HR- en payroll dienstverlener Visma | Raet. Gelukkig voor de werkgever zijn verreweg de meesten niet actief op zoek naar ander werk. Wel worden ze regelmatig door een recruiter benaderd voor een overstap. Een leidinggevende werd afgelopen jaar gemiddeld zo’n vijf keer benaderd met een aanbod, bij een werknemer werd gemiddeld drie keer aangeklopt. Ondanks het feit dat veel mensen openstaan voor een baanswitch en recruiters mensen actief proberen te verleiden, is nieuw talent niet snel gevonden. Bestuurders en HR-professionals zeggen dat het gemiddeld zo’n een à twee maanden duurt om een nieuwe medewerker te vinden.

Prioriteiten

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat werkgevers en HR-professionals werving en selectie in 2022 opnieuw bovenaan hun prioriteitenlijstje zetten. Volgens de onderzoekers doen ze er ook goed aan om aandacht te hebben voor onder meer organisatiecultuur, sfeer en maatschappelijk verantwoord ondernemen en dit goed voor het voetlicht te brengen. Medewerkers vinden dit belangrijke aspecten bij de keuze voor een werkgever. Bovendien helpt dit om medewerkers aan het bedrijf te binden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee