VS-toezichthouder: sneltests minder nauwkeurig bij omicron

Print
VS-toezichthouder: sneltests minder nauwkeurig bij omicron

Afbeelding: ANP / Laurens van Putten

Sneltests geven meer kans op een vals negatief resultaat bij besmetting met de omicronvariant in vergelijking met eerdere varianten, zegt de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA.

De FDA is tot die conclusie gekomen na een gezamenlijke studie met de Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH. Daarin werden de prestaties gemeten van sneltests, ook bekend als antigeentests, met monsters die levende versies van de omikronvariant bevatten.

„Vroege gegevens suggereren dat antigeentests de omicronvariant detecteren, maar mogelijk een verminderde gevoeligheid hebben”, aldus de FDA. ‘Gevoeligheid’ is een maatstaf voor hoe waarschijnlijk het is dat een test een besmetting kan vaststellen.

Lees ook: Hoe betrouwbaar is een zelftest voor de visite? Het is beter om toch erg voorzichtig zijn

De FDA blijft het gebruik van antigeentests toestaan, met de aantekening dat mensen ze moeten blijven gebruiken in overeenstemming met de instructies. Zo schrijven sommige sneltests voor om een tweede test uit te voeren, na een bepaalde periode, om een negatief resultaat te bevestigen.

Als iemand negatief test met een sneltest maar wel Covid-19-symptomen heeft of is blootgesteld aan iemand met Covid-19, dan adviseert de FDA om toch een PCR-test te laten doen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee