Aantal jeugdzaken moord en poging moord meer dan verdubbeld

Het aantal zaken waarin minderjarigen worden verdacht van moord of poging tot moord is in 2021 meer dan verdubbeld.

Redactie

Dit jaar ging het - in de periode van 1 januari tot half november - om 64 zaken. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 25. Het Openbaar Ministerie bevestigt woensdag de cijfers die het AD publiceerde.

De stijging komt neer op een toename van 156 procent. Ook het aantal zaken waarin jongvolwassenen (18 tot 21 jaar) worden verdacht van moord of poging tot moord steeg aanzienlijk: van 51 naar 76, een toename van 49 procent.

Dalende trend

Volgens een woordvoerder van het OM is er volgens de monitor geregistreerde jeugdcriminaliteit „over de hele linie” juist sprake van een dalende trend. In zaken die over moord en poging tot moord gaan springen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag er als pleegplaats uit.

In een vraaggesprek met het AD uit OM-topman Gerrit van den Burg zijn zorgen over de toename van het aantal zware jeugdzaken. „Het gaat om jongeren die al met criminaliteit in aanraking zijn geweest, maar ook om jongeren die plotseling in de criminaliteit raken”, zegt hij. „Ouders moeten niet wegkijken, maar het kind aanspreken. De kruimeldief van vandaag kan morgen iemand liquideren.’’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal