Aantal jeugdzaken moord en poging moord meer dan verdubbeld

Print
Aantal jeugdzaken moord en poging moord meer dan verdubbeld

Het aantal zaken waarin minderjarigen worden verdacht van moord of poging tot moord is in 2021 meer dan verdubbeld.

Dit jaar ging het - in de periode van 1 januari tot half november - om 64 zaken. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 25. Het Openbaar Ministerie bevestigt woensdag de cijfers die het AD publiceerde.

De stijging komt neer op een toename van 156 procent. Ook het aantal zaken waarin jongvolwassenen (18 tot 21 jaar) worden verdacht van moord of poging tot moord steeg aanzienlijk: van 51 naar 76, een toename van 49 procent.

Dalende trend

Volgens een woordvoerder van het OM is er volgens de monitor geregistreerde jeugdcriminaliteit „over de hele linie” juist sprake van een dalende trend. In zaken die over moord en poging tot moord gaan springen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag er als pleegplaats uit.

In een vraaggesprek met het AD uit OM-topman Gerrit van den Burg zijn zorgen over de toename van het aantal zware jeugdzaken. „Het gaat om jongeren die al met criminaliteit in aanraking zijn geweest, maar ook om jongeren die plotseling in de criminaliteit raken”, zegt hij. „Ouders moeten niet wegkijken, maar het kind aanspreken. De kruimeldief van vandaag kan morgen iemand liquideren.’’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee