Welke opa of vader uit Peel en Maas en Beesel kan het beste voorlezen?

Welke opa of vader uit Peel en Maas en Beesel kan het beste voorlezen?

Afbeelding: Bibliotheek Maas en Peel

Reuver / Panningen -

Bibliotheek Maas en Peel wil vaders uit de gemeenten Beesel en Peel en Maas aan het voorlezen krijgen. Dat is het doel van nieuwe project OnzeJongensLezen. Om vaders en ook opa’s extra te motiveren worden ze uitgedaagd om mee te doen aan een voorleeswedstrijd.

Alle mannen uit Beesel en Peel en Maas mogen meedoen aan de voorleeswedstrijd ‘Stoere vaders lezen voor’. Kinderen die vinden dat hun vader of opa goed voorleest, kunnen hen opgeven door ze te filmen tijdens het voorlezen.

Uit alle filmpjes kiest de jury de beste kandidaten. Die gaan de strijd aan in de Grote Voorleesfinale. De beste voorlezer wint kaartjes voor Toverland. Aanmelden kan tot zondag 6 maart.

Workshop

Vaders die beter willen worden in voorlezen kunnen meedoen aan workshop ‘Voorlezen voor vaders’ op maandag 17 januari. Mochten de coronamaatregelen een bijeenkomst dan in de weg staan, wordt de workshop verplaatst. Aanmelden voor de workshop kan tot zondag 16 januari.

Onderzoek

Onderzoek wijst uit dat jongens vanaf groep 5 over het algemeen minder van lezen houden dan meisjes. Leesmotivatie en leesplezier zijn zeker niet vanzelfsprekend. Sterker nog, jongens zijn lastig(er) aan te zetten tot lezen en dat kan hun taalontwikkeling beïnvloeden. Vandaar dat de bibliotheek in 2022 extra aandacht gaat besteden aan jongens en hun rolmodellen, in het bijzonder vaders en opa’s. Uit onderzoek blijkt overigens ook dat vaders minder, minder lang en minder interactief voorlezen.

Lees ook: Liefde voor boeken stimuleren, het kan al bij baby’s zegt de BoekStartCoach

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee