Kabinet ziet ‘lichtpuntjes’ in data over omicronvariant

Print
Kabinet ziet ‘lichtpuntjes’ in data over omicronvariant

Afbeelding: ANP / ANP ANP BART MAAT

Het demissionaire kabinet ziet „lichtpuntjes” in de data die de afgelopen dagen beschikbaar zijn gekomen over de omicronvariant van het coronavirus.

Maar zorgminister Hugo de Jonge waakt nog voor al te veel optimisme. „Het virus heeft ons zelden positief verrast.”

Het kabinet besloot anderhalve week geleden Nederland uit voorzorg weer grotendeels op slot te doen, nadat uit prognoses was gebleken dat de omicronvariant een enorme nieuwe besmettingsgolf op gang zou kunnen brengen. Zonder harde maatregelen dreigde de zorg overbelast te raken.

Uit Brits onderzoek blijkt nu dat de omicronvariant zich weliswaar een stuk sneller verspreidt dan de deltavariant, maar waarschijnlijk ook minder ziekmakend is. „Maar pas op, we weten onvoldoende om te zeggen dat het mee zal vallen”, waarschuwt De Jonge.

Lees ook: Doemscenario’s omicron lijken uit te blijven: ‘Virus komt minder diep in de longen’

Het Outbreak Management Team (OMT) schreef vlak voor kerst in een advies ook al dat meer onderzoeksgegevens nodig zijn om harde conclusies te kunnen trekken. De deskundigen denken daar volgende week over te kunnen beschikken. Dan volgt ook weer een nieuw advies.

Scholen open

Volgens De Jonge zal daarin vooral het onderwijs centraal staan. Het kabinet wil het liefst dat de scholen na de kerstvakantie weer gewoon opengaan, en neemt daar maandag een besluit over. „Maar als uit datzelfde OMT-advies meer ruimte zou blijken, natuurlijk zal het kabinet zich dan daarop beraden”, aldus de minister.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee