Beursexperts Judith Sanders en Martine Hafkamp: ‘Voor 2022 is het grootste risico om niet te beleggen’

Print
Beursexperts Judith Sanders en Martine Hafkamp: ‘Voor 2022 is het grootste risico om niet te beleggen’

Afbeelding: AMAURY MILLER/ANP

Beleggingsstrateeg Judith Sanders van ABN Amro en directeur Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer blikken in het beursgebouw van Euronext Amsterdam tevreden terug op het beleggingsjaar 2021. Vanwege de prachtige rendementen en omdat beleggen dit jaar ongekend populair is geworden, ook bij vrouwen. „Het grootste risico is niet beleggen”, verwachten zij over 2022.

Vermogensbeheer is nog steeds vooral een mannending, maar het aandeel van vrouwen is de afgelopen decennia sterk toegenomen. „Zij doen op dit vlak echter minder hun mond open”, ziet Hafkamp. Sanders is enerzijds een voorvechter van duurzaam beleggen en wil anderzijds graag meer vrouwen aan het beleggen krijgen.

Waarom is 2021 zo’n mooi beursjaar geworden?

Hafkamp: „Door de sterke winstgevendheid bij bedrijven, vooral in de technologiesector. Verder hielp het economische herstel natuurlijk. Daarnaast kwam er dankzij de goede rendementen bij aandelen en zeer lage spaarrentes steeds meer animo om in te stappen.”

Sanders: „Er was natuurlijk al meer optimisme vanwege de komst van werkende vaccins tegen coronabesmettingen. Het ontbreken van alternatieven door de zeer lage rente en aanhoudende steun van overheden en centrale banken hebben aandelenmarkten bovendien geen windeieren gelegd.”

Welke andere zaken hebben het (beurs)jaar beheerst?

Hafkamp: „Activistische beleggers op het online platform van WallStreetbets hebben vooral in de eerste maanden van het jaar met oproepen om te kopen geplaagde aandelen omhoog gejaagd, zoals GameStop. De lockdowntijd met weinig anders te doen, versterkte dit fenomeen.”

Sanders: „Met de top in Glasgow is bewerkstelligd dat de klimaatproblematiek en de rol van het terugdringen van de CO-uitstoot nog nadrukkelijker wereldwijd op de agenda is gekomen. Dit akkoord geeft daarmee bedrijven en beleggers handvatten die kunnen worden meegenomen in de visie, strategie en te nemen beslissingen. En dat is positief.”

Wat verwachten jullie van komende beursjaar?

Sanders: „Ondanks de opgelaaide onrust op de aandelenmarkten vanwege de nieuwe coronavariant zijn we niet pessimistisch. In ons basisbeleggingsscenario blijven we positief over aandelen en verwachten we dat de economische groei in de Verenigde Staten en de eurozone boven het trendmatige niveau komt te liggen. Ook de nog altijd accommoderende financiële condities, het ondersteunende begrotingsbeleid en de dynamische arbeidsmarkten zijn gunstige factoren.”

Beursexperts Judith Sanders en Martine Hafkamp: ‘Voor 2022 is het grootste risico om niet te beleggen’
Judith Sanders.   Foto: AMAURY MILLER

Hafkamp: „Onderliggend is de trend sterk genoeg om de opmars voort te kunnen zetten. Er kan wat meer looninflatie komen, maar dan vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Een beetje inflatie is ook niet erg, maar het moet geen loonprijsspiraal worden. Het grootste risico is echter niet te beleggen, zeker met het oog op de negatieve spaarrente die steeds meer grootbanken hanteren.”

Wat raad je beleggers aan om goed te volgen?

Sanders: „Ik volg alles wat met duurzaamheid te maken heeft en kijk naar onderwerpen op het gebied van innovatie. Ik ben verder bijna de hele dag bezig om informatie te verzamelen, onder meer van sectorrapporten en de visie van hoofdeconomen. Dat is ook belangrijk doordat we veel vragen krijgen van klanten hoe we aankijken tegen bepaalde vraagstukken.”

Hafkamp: „Het is van belang om verder te kijken dan je neus lang is om het verschil bij beleggen te kunnen maken en niet alleen te gaan voor de usual suspects, die vaak ook duur zijn. Ik volg ook columnisten, zoals Jaap van Duijn, die onafhankelijk hun mening kunnen geven over diverse onderwerpen.”

Een derde van gestarte beleggers is vrouw. Hoe verklaren jullie dit record?

Sanders: „Bij jongere mensen is het meer een mix dan bij ouderen. Het totale plaatje van vrouwen verbetert, als je bijvoorbeeld kijkt naar het niveau van afstuderen en arbeidsparticipatie. Je ziet wel dat vrouwen nog steeds vaker parttime werken en de zorg dragen voor het gezin. Zij zijn daardoor financieel kwetsbaarder naar de toekomst.”

Hafkamp: „Sinds april vorig jaar gingen aandelenkoersen bovendien in één rechte lijn omhoog. Dat trekt heel veel nieuwe mensen aan. Beleggen is ook veel laagdrempeliger geworden, onder meer dankzij allerlei apps. Daardoor worden nieuwe doelgroepen bereikt.”

Beursexperts Judith Sanders en Martine Hafkamp: ‘Voor 2022 is het grootste risico om niet te beleggen’
Martine Hafkamp.   Foto: AMAURY MILLER

Zijn vrouwen risicomijdend?

Sanders: „Dat is echt een misvatting. Vrouwen zijn wel meer risicobewust. Als je het eerste gesprek met een vrouw aangaat over beleggen, krijg je vaak heel veel vragen. Niet: waarmee kan ik het meeste verdienen? Vrouwelijke cliënten zijn daarnaast over het algemeen heel rustig als het een keer stormt op de beurs.”

Waarom zijn vrouwen gemiddeld genomen betere beleggers dan mannen?

Hafkamp: „Ze hebben een plan voor de lange termijn gemaakt en houden zich daar ook meestal aan. Dat leidt ook tot minder handelen en daardoor betere resultaten.”

Sanders: „Vrouwen gaan niet zomaar beginnen, maar doen eerst hun huiswerk.”

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde onlangs voor speculatief gedrag bij een derde van de actieve beleggers. Hoe kan dit worden aangepakt?

Sanders: „Betere educatie zou helpen, want op scholen is amper aandacht voor financiën en beleggen. Mijn dochter gaf in groep 8 een spreekbeurt over beleggen, maar de juf was not amused. Zij vond het te ingewikkeld, maar de kinderen vonden het fantastisch. Ik juich jong beginnen met beleggen toe, want komende generaties moeten allemaal voor zichzelf gaan zorgen. Maar doe dat wel met geld dat je over hebt en niet met je studiefinanciering.”

Hafkamp: „Zij moeten wel oppassen voor beleggingen die met hele hoge rendementen worden aangeprezen. Gebruik zelf je gezonde verstand bij bijvoorbeeld meme stocks (op sociale media zeer populaire maar vaak riskante aandelen, red.) en loop niet achter de kudde aan.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee