Limburgse uitgeverij bladmuziek Hit-Music stopt: ‘De wereld is veranderd’

Print
Limburgse uitgeverij bladmuziek Hit-Music stopt: ‘De wereld is veranderd’

De slagwerkers van fanfare Eensgezindheid in Brachterbeek spelen ‘Open Up!’ van Etienne Houben 

Schinnen -

Hit-Music, de Schinnense uitgever van bladmuziek, stopt er mee. De initiatiefnemers noemen daarvoor verschillende redenen, zoals de opkomst van social media en de teruggelopen belangstelling voor kwalitatief sterke slagwerkcomposities. „Muziekverenigingen hebben aan kwaliteit moeten inboeten.”

Het is 2003. Slagwerk is booming. Nieuwe slagwerkgezelschappen komen op, steeds meer muziekverenigingen breiden hun sectie uit met gestemd slagwerk als vibrafoon, pauken en marimba, en componisten komen met veel nieuw werk. Zo ook Henk Martens, Rico Stevens en Etiënne Houben. Samen richten ze Hit-Music op. „Hit-Music is ook ontstaan met het oog op eigen financieel gewin”, zegt Stevens. „Via uitgeverijen waren we een behoorlijk percentage kwijt. Met een eigen uitgeverij speelde dat niet. Bovendien boden wij componisten een aantrekkelijker tarief, dat vonden we fair.”

Verenigingen aan kwaliteit ingeboet

Hit-Music bouwt in de loop der jaren een mooie catalogus op. Werken van zo’n dertig componisten vinden via de uitgeverij hun weg naar muziekgezelschappen in Nederland, België en Duitsland. Maar anno 2021 is de wereld veranderd, zegt Houben. „Componisten kunnen hun werk nu makkelijker zelf aanbieden via websites en social media. Bovendien kiezen gezelschappen vaker voor licht en populair werk. Nieuwe goede muziek blijft daardoor helaas op de plank liggen. Dat komt vooral omdat muziekverenigingen ingeboet hebben aan niveau en het aantal leden. Hun prioriteit ligt daardoor niet bij het instuderen van nieuwe en grotere concertwerken en marsen.”

Muzikale klimaat

Dat minder jongeren voor een muziekvereniging kiezen, komt volgens Stevens onder meer omdat er tegenwoordig veel meer vertier is voor de jeugd. De muziekgezelschappen zijn het deels ook zelf schuld, denkt hij. „Je ziet weleens dat orkesten bij concoursen leden inruilen voor professionele musici. Dat werkt natuurlijk niet motiverend.” Daarnaast spelen ook corona en het muzikale klimaat in Nederland een rol, stelt hij. „Ik juich het van harte toe dat er weer meer belangstelling voor muziekonderwijs is op de basisschool, maar er is geen vervolg. Orkesten en muziekscholen zijn wegbezuinigd.”

De omvangrijke catalogus van Hit-Music gaat niet verloren, zegt Stevens. „De componisten krijgen de rechten terug en kunnen hun werk via andere kanalen aanbieden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee