Tekort aan accountants: Heerlens kantoor vindt nieuwe collega’s in Sarajevo

Print
Tekort aan accountants: Heerlens kantoor vindt nieuwe collega’s in Sarajevo

Afbeelding: Getty Images

Heerlen -

Het tekort aan accountants neemt rap toe. Reden voor FinanceTeams in Heerlen om de grens over te gaan. Vanuit een vestiging in Sarajevo, hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, werken inmiddels vijf medewerkers voor de detacheerder van accountants. „Corona heeft aangetoond dat je goed op afstand kunt werken.”

Zo’n drieënhalf jaar geleden begon Thomas van Wersch, directeur FinanceTeams, WRKD. Dit bedrijf matcht bedrijven en accountants. „Ondernemers melden zich via onze site, wij bespreken met hen wat ze zoeken. In ons bestand met zo’n duizend accountants kijken we wie een geschikte partner kan zijn. Maar steeds vaker zeggen accountants: ‘Ik wil graag helpen, maar het gaat niet. Ik heb te weinig personeel’.”

Tekort loopt op

Het zette Van Wersch aan het denken. „Jaarlijks studeren gemiddeld 1500 accountants af, terwijl er ieder kwartaal 3000 vacatures zijn. Het tekort loopt dus snel op.” Reden voor Van Wersch om over de grens te kijken voor nieuw personeel. „We hebben uitgebreid onderzoek gedaan in onder meer Polen, Roemenië en Bulgarije. Uiteindelijk zijn we uitgekomen in Bosnië en Herzegovina. In de Balkan zijn goede universiteiten en Engelstalige opleidingen. Afgestudeerden spreken verrassend goed Engels.”

Gedreven

Via een Zweeds contact in zijn netwerk kwam Van Wersch uit in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. „Hij heeft er ook een vestiging en ons op weg geholpen.” FinanceTeams opende er een kantoor, waar inmiddels vijf accountants aan de slag zijn. „Ze werken voor accountantskantoren in Nederland, België en Duitsland. De regels en wetgeving in Bosnië lijken veel op die bij ons. Bovendien hebben ze in Nederland een tijd meegelopen en een training gevolgd. Ze leren snel en passen zich goed aan. Het zijn gedreven professionals die gemotiveerd zijn om voor West-Europese klanten te werken.”

Twijfel wegnemen

Nederlandse accountantskantoren zijn soms nog wat huiverig om de Bosnische accountants in te zetten, merkt Van Wersch. „Desgewenst nemen we accountants mee naar Sarajevo om kennis te maken met onze medewerkers en de stad. Daarmee nemen we de twijfels weg. Positief is dat de manager in Sarajevo vloeiend Nederlands spreekt; zij heeft hier jaren gewoond.” Het werken op afstand is geen probleem, aldus Van Wersch. „Corona heeft aangetoond dat je goed op afstand kunt werken.”

Groeien

Van Wersch verwacht over een jaar zo’n twintig accountants aan het werk te hebben in Sarajevo. De ambitie is om in drie jaar tijd door te groeien tot honderd medewerkers. Van Wersch denkt relatief makkelijk kwalitatief goede professionals te kunnen werven. „In Bosnië zijn werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden minder dan hier. De Bosnische accountants zijn blij met een Nederlandse werkgever. Ze voelen zich beter gewaardeerd, het werk is uitdagender en ze vinden het fijn dat ze internationaal actief zijn.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee