Windstroom van zee zit in de lift

Print
Windstroom van zee zit in de lift

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Den Haag -

De productie van hernieuwbare energie in Nederland is dit jaar met 13 procent gegroeid.

Vooral de opwek van groene stroom met windparken op zee zat in de lift door de opening van een groot windpark. Ook wordt er steeds meer groene stroom opgewekt met zonnepanelen. Toch zal de productie van hernieuwbare energie nog verder omhoog moeten om aan de doelstellingen uit het Energieakkoord te voldoen.

Dat komt naar voren uit cijfers van Energieopwek.nl, de site van het Energieakkoord die realtime de productie van duurzame energie toont. Van alle energie komt nu ruim 12,5 procent uit hernieuwbare bronnen. Daarmee presteert Nederland beter dan eerder. Maar de toename werd wel afgeremd omdat de economie weer aantrok en er over de hele linie weer meer energie werd verbruikt, met name in het verkeer.

In het in 2013 gesloten Energieakkoord is afgesproken om in 2023 16 procent van de energie hernieuwbaar op te wekken. Om dat te kunnen bereiken zou er bijvoorbeeld nog meer werk gemaakt kunnen worden van zonnepanelen, al doet Nederland het internationaal relatief goed op dit vlak.

Daken

Energieopwek.nl weet uit eerder onderzoek dat nog zo’n 1 miljoen huiseigenaren overwegen panelen te kopen. Bij huurwoningen is ook nog ruimte op meer dan 1 miljoen woningen. En bedrijven zouden ook nog meer zonnepanelen op hun daken kunnen plaatsen. Inspanningen op het gebied van biomassa zijn ook belangrijk. De totale hernieuwbare mix bestaat momenteel voor ongeveer de helft uit biomassa.

CO2-uitstoot

Maar de energietransitie beperkt zich al lang niet meer tot het voldoen aan de doelen uit het Energieakkoord. In Parijs werden in 2015 bijvoorbeeld internationale afspraken gemaakt over het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging. Het terugdringen van de CO2-uitstoot is tegenwoordig ook bij de Europese Unie in Brussel een belangrijk beleidsonderdeel.

Verkeer

In Nederland is er eveneens een Klimaatakkoord afgesproken. Dat streeft naar minimaal 70 procent hernieuwbare stroom in 2030. Hernieuwbare stroom betreft slechts een deel van de totale hernieuwbare energieproductie, want in dat laatste begrip is bijvoorbeeld ook het verkeer meegenomen. Puur gekeken naar stroom kwam dit jaar al ongeveer een derde uit hernieuwbare bronnen. Vorig jaar was dat nog ruim een kwart.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee