Is het einde van cash geld in zicht? De meeste Limburgers denken van wel

Print
Is het einde van cash geld in zicht? De meeste Limburgers denken van wel

Afbeelding: ANP XTRA

Sittard -

Ruim zes op de tien Limburgers en Noord-Brabanders denken dat contant geld over acht jaar niet meer bestaat. Landelijk denkt 57 procent dat cash uit de samenleving verdwijnt.

Dat blijkt uit onderzoek van bank Knab onder ruim duizend klanten. Steeds minder Nederlanders hebben munt- en briefgeld op zak. Momenteel heeft 82 procent van de Nederlanders contant geld in hun portemonnee. In 2014 was dit nog 95 procent.

Veiligheid

Hoewel de meeste Nederlanders de toekomst van contant geld somber inzien, willen acht op de tien ondervraagden liever niet dat het fysieke betaalmiddel verdwijnt. Dat komt vooral omdat contant geld voor veel mensen veiliger voelt dan andere betaalmiddelen. Ze zetten vooral vraagtekens bij de veiligheid van betalen met de smartphone. Slechts 28 procent beschouwt deze betaalmethode als veiliger dan betalen met contant geld. Bij betalen met de betaalpas geldt dit voor 43 procent van de Nederlanders.

Bitcoin

Bijna een kwart van alle ondervraagden ziet de digitale munt de komende jaren z’n intrede doen in de supermarkt. Vooral jongeren zien dat gebeuren: ruim één op de drie respondenten onder de 36 jaar denkt dat je in 2030 je dagelijkse boodschappen kunt afrekenen met bijvoorbeeld de Bitcoin. Bij mensen boven zestig jaar ligt dat percentage op zo’n 20 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee