‘Tuinder die al zijn gas tegen huidige prijs moet kopen, laat zijn kas leeg’

Jean Aerts, bestuurslid van Glastuinbouw Nederland.  © De Limburger

Venlo -

Als de hoge gasprijzen niet te lang duren, overleven de meeste glastuinders het wel, verwacht bestuurslid Jean Aerts van Glastuinbouw Nederland. Maar voor een kleine groep kunnen ze nu al desastreus zijn, meent de Venlonaar.

Peter Heesen

„Een glastuinder die al zijn gas tegen de huidige prijs moet kopen, laat zijn kas leeg. De risico’s zijn te groot”, zegt Jean Aerts. „Vanaf oktober ligt de prijs boven de tachtig cent per kuub. Laatst tikte die nog de 1,60 euro aan, terwijl die vorig jaar niet hoger dan twee dubbeltjes was.”

De Venlonaar (61) is bestuurslid van Glastuinbouw Nederland. Binnen de belangenvereniging is hij tevens voorzitter van de regio Limburg. Als voormalig teler van chrysanten weet hij waarover hij praat. „De kosten van een glastuinbouwbedrijf bestaan voor 20 tot 30 procent uit energie.” Het gaat bij grote telers om miljoenen kuub per jaar.

Cruciaal

Omdat de inkoop van energie cruciaal is, is het geen klusje dat ze er in een verloren uurtje bij doen. Dat gebeurt professioneel en vaak in groepen. Veel glastuinders hebben meerjarige contracten afgesloten voor het gas toen de prijzen nog laag waren.

Verder beschikken veel bedrijven over een warmte-krachtkoppeling-installatie (WKK), een mini-energiecentrale die gas omzet in warmte en stroom. De warmte gaat de kas in, stroom wordt teruggeleverd aan het net of (deels) gebruikt om de gewassen te belichten als het donker is. Omdat de stroomprijzen met de gasprijzen zijn meegestegen, spelen deze tuinders quitte. Wat ze kwijt zijn aan duur gas, wordt gecompenseerd door dure stroom.

Crisis

Daarbij stellen sommige glastuinders hun stroom beschikbaar als ‘noodvermogen’. Als een tekort aan stroom dreigt, bijvoorbeeld doordat windmolens en zonnepanelen weinig leveren, kan tuinders gevraagd worden meteen extra stroom te produceren. Tuinders krijgen een vaste vergoeding als ze bereid zijn noodstroom te leveren en een hogere prijs voor de stroom.

Het probleem zit ’m in de groep tuinders die geen WKK heeft en het gas niet heeft ingekocht door middel van meerjarige contracten. Omdat zij duur gas moeten kopen voor hun verwarmingsketel, kunnen zij de kosten alleen terugverdienen als de supermarkten bereid zijn tijdelijk iets meer te betalen. Als zij een hechte relatie hebben opgebouwd, kunnen die hen door de crisis heen loodsen. „Zo niet, dan kunnen de gevolgen desastreus zijn.”

Gastekort

Tuinders kunnen energiekosten besparen door een deel van de kas leeg te laten of de planten later te poten. Omdat de hoge gasprijs wordt veroorzaakt door geopolitieke spanningen en niet zozeer door de werking van de markt, hoopt Glastuinbouw Nederland op overheidssteun voor gedupeerde tuinders.

Aerts maakt zich ook nog zorgen over een ander probleem. Als er een gastekort is, staat de glastuinbouw dan ergens bovenaan het lijstje van sectoren die niet afgesloten worden? „Ik verwacht van wel. We zorgen immers voor de productie van voedsel en stroom.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal