De Jonge: komend jaar drie boosterrondes mogelijk

Print
De Jonge: komend jaar drie boosterrondes mogelijk

Afbeelding: Getty Images

Het kabinet gaat ervan uit de er volgend jaar drie boosterrondes voor coronavaccins kunnen komen, dat is inclusief de nu al lopende boosterronde. In 2023 zou er ten minste één boosterronde kunnen komen. Dat schrijft demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet en het RIVM proberen zo goed mogelijk in kaart brengen hoeveel boosters er nodig zijn volgend jaar. Maar dat is „niet eenvoudig aangezien we hierbij met een groot aantal, deels nog onbekende, variabelen rekening moeten houden. Het kabinet kiest daarom zoveel mogelijk voor zekerheid”, schrijft De Jonge.

Nederland slaat bijna 6 miljoen extra coronavaccins in voor die mogelijke extra boosterrondes. Die vaccins zouden net als 12 miljoen eerder bestelde vaccins van Pfizer/BioNTech mogelijk al zijn aangepast aan de omikronvariant.

Lees ook: Covid-19 beter behandelen en voorspellen met CT-scan

De Jonge schrijft dat er „voldoende vaccins voor de huidige boostercampagne” zijn en dat de extra vaccins zorgen voor een „ruime basis voor mogelijke extra boosterrondes in het tweede kwartaal en het najaar van 2022 en in 2023”. Het kabinet mikt daarmee op een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad, aldus de minister.

Tot dusver zijn er ongeveer 3 miljoen boosterprikken gezet. Het is de bedoeling alle 18-plussers voor 1 februari geprikt te hebben. De Jonge zei vorige week bij een bezoek aan de GGD te verwachten dat dit doel wordt gehaald. „De GGD heeft ons nog nooit teleurgesteld.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee