Energie-expert: ‘Als ondernemer kun je beter op energiebesparing focussen dan op gasprijs’

Print
Energie-expert: ‘Als ondernemer kun je beter op energiebesparing focussen dan op gasprijs’

Afbeelding: ANP / Laurens van Putten

Venlo -

De gasprijs is de afgelopen dagen flink gedaald door de aanvoer van vloeibaar gas en het warme winterweer. Toch kunnen energieprijzen zo weer oplopen, meent energie-expert Wim Daemen van de Venlose Klaver Groep. Zijn advies aan ondernemers: maak werk van energiebesparing.

Diverse schepen met vloeibaar gas zetten de afgelopen dagen vanuit Amerika koers naar Europa. Waarschijnlijk zullen er meer volgen. Goed nieuws voor de energieprijs, maar Daemen noemt het een druppel op een gloeiende plaat. „De Europese economie draait op volle toeren, de vraag naar energie is hoog en zal hoog blijven. Dat recent twee Franse kerncentrales gesloten zijn als gevolg van scheurtjes, helpt niet mee. Dat geldt ook voor de geplande sluiting van drie Duitse kerncentrales op oudejaarsdag.”

Afhankelijk van gas

Ondanks alle initiatieven om groene stroom op te wekken, komt 80 procent van de energie die we gebruiken uit gas, stelt Daemen. Omdat de eigen gaskraan bijna volledig dichtgedraaid is vanwege de aardbevingen in Groningen, zijn we sterk afhankelijk van leveranties uit het buitenland. Daar wringt de schoen. „De pijplijn Nord Stream 2 vanuit Rusland zou lucht moeten geven, maar de openstelling daarvan laat lang op zich wachten. Er spelen tal van geopolitieke belangen.”

Energiebesparing

Daemen verwacht dan ook niet dat de scheepslading gas de prijs lang zal drukken. Hij adviseert ondernemers niet te focussen op de energieprijs, maar op energiebesparing. „We merken dat nog relatief weinig bedrijven echt daarmee bezig zijn. Dat is zonde. De praktijk wijst uit dat je al snel tot 30 procent op je energieverbruik kunt besparen door slimme oplossingen en innovatieve technieken te gebruiken. Die energie hoef je niet in te kopen of zelf op te wekken.”

Inkoopstrategie

Daarnaast kunnen ondernemers volgens Daemen vaak geld besparen door de netwerkkosten te optimaliseren en kritisch naar de energiebelasting te kijken. „Ook is het verstandig om voor de inkoop van energie naar de lange termijn te kijken. Wat zijn de ontwikkelingen binnen je bedrijf, welk energie-inkoopbeleid past daarbij, op welke energiebeurs wil je inkopen en voor welke termijn? Door dat soort vragen te beantwoorden, kun je een inkoopstrategie bepalen. Een goede inkoopstrategie kan je veel geld besparen.”

Lees ook: Gasprijs daalt door schepen met extra gas en zacht winterweer

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee