Belgisch café aan Maas sluit na 105 jaar en 21 overstromingen

Print
Belgisch café aan Maas sluit na 105 jaar en 21 overstromingen

De Maas heeft gewonnen, aldus uitbater Rudi Smeets.   Afbeelding: Google

Sittard -

Na 105 jaar en drie generaties gaat Café Maasvallei in het Lanakense gehucht Herbricht niet meer open. „De Maas heeft gewonnen”, zegt uitbater Rudi Smeets in Het Nieuwsblad.

De overstromingen afgelopen zomer hebben de emmer doen overlopen, aldus Smeets. Het water stond toen zeventig centimeter hoog in zijn café. „Het was de zwaarste overstroming die ik heb meegemaakt. Ik ben 58, de gezondheid is al wat minder en dan nog de coronacrisis die erbij komt. Het is met pijn in het hart, maar de beslissing is genomen. De Maas heeft gewonnen.”

Uitdoofbeleid

Smeets heeft heel zijn leven doorgebracht in het café dat zijn grootmoeder in 1916 begon. Hij maakte 21 overstromingen mee. In Herbricht, dat in de winterbedding van de Maas ligt, geldt een zogenoemd uitdoofbeleid. Bewoners mogen er blijven wonen, maar als er iemand vertrekt, wordt de woning onteigend en afgebroken. Het gehucht telt nu nog vier woningen en zes inwoners. „Als het café dicht blijft, is Herbricht dood”, zeiden de buren kort na de overstroming. Wat Smeets gaat doen, weet hij nog niet. „Op termijn zal ik Herbricht verlaten, maar de mensen zullen me nog wel tegenkomen”, zegt hij tegen Het Nieuwsblad.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee