Poetin en Biden waarschuwen elkaar in gesprek van vijftig minuten

Print
Poetin en Biden waarschuwen elkaar in gesprek van vijftig minuten

Foto ter illustratie.  Afbeelding: Getty Images

Joe Biden en Vladimir Poetin hebben donderdagavond ongeveer 50 minuten telefonisch met elkaar gesproken over onder meer de crisis in het oosten van Oekraïne.

Poetin waarschuwde zijn ambtgenoot dat Amerikaanse sancties „een kolossale vergissing” zouden zijn. Biden zei op zijn beurt dat „de-escalatie nodig is” om vooruitgang te boeken. Ook waarschuwde hij Poetin voor de gevolgen als Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen.

Het was de tweede keer in drie weken tijd dat de Amerikaanse president en zijn Russische ambtgenoot met elkaar telefoneerden. Biden vertelde Poetin dat de Amerikanen en hun bondgenoten „krachtig” zouden reageren op een Russische invasie van Oekraïne. Hij benadrukte echter dat er een diplomatieke oplossing moet komen voor de impasse waarin de twee grootmachten beland zijn.

Toenemende spanningen

Poetin zei „tevreden” te zijn na afloop van het telefoongesprek, waarin hij aangaf dat Moskou een concreet resultaat nodig heeft van het veiligheidsoverleg dat de landen in januari voeren. Hij zei te hopen dat de Amerikanen niet met grote sancties komen en waarschuwde Biden voor de mogelijke gevolgen daarvan. Voorafgaand aan het belletje zeiden beide leiders dat ze bereid zijn om te luisteren naar de ander.

De leiders spraken op verzoek van Poetin over de toenemende spanningen tussen Rusland en het Westen. Die zijn de laatste weken flink opgelopen omdat Europese landen en de VS denken dat Rusland een invasie op Oekraïne voorbereidt. Poetin ontkent dat keer op keer.

Lees ook: Voor Kremlin is bondgenootschap een ‘wapen van Washington’: Poetin wil NAVO indammen

Binnenkort gaan onderministers van beide landen met elkaar om de tafel. Media schreven eerder al dat niets erop duidt dat een van de partijen bereid is concessies te doen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee