Piek coronagolf Zuid-Afrika achter de rug, weinig oversterfte

Print
Piek coronagolf Zuid-Afrika achter de rug, weinig oversterfte

Afbeelding: ANP / EPA

De piek van de vierde coronagolf waar Zuid-Afrika mee te maken kreeg, lijkt te zijn bereikt.

De autoriteiten van het land melden donderdag dat het aantal besmettingen met de omicronvariant momenteel rap afneemt en de avondklok daarom per direct wordt afgeschaft. Een groot aantal coronadoden bleef uit, meldt The New York Times.

„De snelheid waarmee het aantal besmettingen steeg, piekte en vervolgens weer daalde was duizelingwekkend”, meldt Fareed Abdullah, die namens het South African Medical Research Council onderzoek doet naar de uitbraak. De Amerikaanse krant schrijft dat „een grote piek in het aantal sterfgevallen” niet volgde op het grote aantal besmettingen, wat voorzichtige hoop biedt voor andere landen die momenteel worstelen met de omicronvariant.

Lees ook: Dit is waarom experts een zonniger 2022 voorzien: ‘Situatie rond corona gaat normaliseren’

Toch blijven er onzekerheden over de omicronvariant. Zo zou de snelle daling van het aantal besmettingen het gevolg kunnen zijn van de feestdagen, waardoor minder Zuid-Afrikanen zich hebben laten testen. Dat er geen piek in het aantal sterfgevallen volgde op de tienduizenden dagelijkse besmettingen, zou ook kunnen komen omdat veel inwoners van het land al immuniteit tegen het virus hadden opgebouwd. Zo is de vaccinatiegraad in de regio hoog en was Zuid-Afrika al getroffen door eerdere corona-uitbraken, wat mensen mogelijk heeft beschermd tegen een ernstig ziekteverloop.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee