Helaas: negatieve spaarrente is niet uit te ruilen met hypotheekrente

Print
Helaas: negatieve spaarrente is niet uit te ruilen met hypotheekrente

Foto ter illustratie.  Afbeelding: Getty Images

Bij dezelfde bank negatieve rente betalen over je spaargeld en tegelijkertijd rente betalen over je hypotheek: dat vond een huiseigenaresse dubbelop. Desalniettemin mag ze de hypotheek niet boetevrij aflossen.

Na een afwijzing van haar bank ABN AMRO klopte de vrouw aan bij klachteninstituut voor de financiële sector Kifid. Dat steunt echter de bank.

ABN AMRO hanteert sinds 1 juni 2021 een spaarrente van -0,5 procent over het saldo boven 150.000 euro. Per 1 januari wordt deze grens zelfs verlaagd naar 100.000 euro.

De vrouw vond dat, aangezien ABN AMRO eenzijdig had bepaald dat ze geld moest betalen over haar spaarsaldo, zij het recht had om met dat spaartegoed boetevrij haar hypotheek af te lossen. Anders wilde ze dat haar de mogelijkheid werd geboden haar hypotheek vanuit haar bv te verstrekken.

Ze vindt het onlogisch dat ABN haar zowel geld rekent om haar spaargeld te stallen, als om haar geld uit te lenen via haar hypotheek. Dat is eten van twee walletjes, aldus de klant. Volgens haar zijn alle functies van de bank onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zij vindt het beleid van ABN bovendien in strijd met de intenties van de Europese Centrale Bank (ECB), die volgens haar met de negatieve spaarrente consumenten wil aansporen hun spaargeld uit te geven. Dat is precies wat de vrouw wil doen door haar hypotheek ermee af te lossen. ABN AMRO handelt dus in strijd met de intenties van de ECB om dat niet toe te staan, betoogt ze.

Twee producten

Het Kifid ziet dat heel anders. De vrouw heeft twee afzonderlijke overeenkomsten met ABN: één voor haar spaargeld, één voor haar hypotheek. Een wijziging in de voorwaarden van een product (de spaarrekening) leidt niet automatisch tot een wijziging in de voorwaarden van het andere product (de hypotheek).

Lees ook: Klein lichtpuntje voor huizenkoper, minder voordeel elektrisch rijden: dit verandert er in 2022 in uw portemonnee

Als de vrouw haar hypotheek vervroegd wil aflossen met haar spaargeld, betaalt zij dus gewoon de boeterente, oordeelt het klachteninstituut.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee