Ondanks verbod wordt er lustig op los geknald: met deze tips help je huisdieren door de jaarwisseling heen

Huisdieren hebben doorgaans een broertje dood aan vuurwerkgeluiden. © ING Image

Venlo -

Huisdieren en vuurwerk: het is geen goede combinatie. Wat kun je op de valreep van 2021 nog doen om het leed, dat knallen heet, te verzachten?

Redactie

Het is mogelijk om dieren in de aanloop naar oud en nieuw te laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Zo bestaan er vuurwerk-cd’s en bieden veel hondenscholen speciale vuurwerktrainingen aan, maar daarvoor is het nu, op 31 december, rijkelijk laat. Wat nu?

Honden

Vooral voor honden en hun baasjes kan vuurwerk een praktische uitdaging zijn. Zéker als de hond er bang voor is. Enkele tips: houd een angstige hond tijdens het uitlaten altijd aan de lijn, zodat deze er niet als een haas vandoor gaat zodra hij of zij schrikt van geknal. Laat het beest daarnaast bij voorkeur uit op momenten waarop het nog enigszins rustig is, dus zéker ruim voor 00.00 uur. Zoek daarbij bij voorkeur een rustig plekje op, zoals het bos of de heide. Kan dit niet? Kies dan liever voor enkele korte wandelingen in plaats van één lange, zodat de hond telkens maar kort met de prikkels wordt geconfronteerd.

Lees ook: Hulphond doodsbang voor vuurwerk: blinde vrouw uit Stein kan de deur niet meer uit

Het gedrag van de baas is bovendien van eminent belang. Blijf dus altijd kalm, zodat de hond op je kan bouwen en vertrouwen. Mocht je viervoeter zich tijdens een blokje om een hoedje schrikken, laat hem of haar dan even bekomen van de schrik. Straf angst nooit af!

En verder: laat honden niet alleen thuis(!), geef ze steun of kalmeer ze als ze daarom vragen. Echter, niet anders dan normaal. Het is niet de bedoeling dat je angst overdreven gaat ‘belonen’. Vertoon zelf dus normaal gedrag, zorg dat de hond een veilig plekje heeft in huis, houd de gordijnen dicht en regel eventueel wat vermaak in de vorm van een speeltje, spelletje enzovoorts. Daarnaast kan het geluid van muziek of televisie voor afleiding zorgen, zodat de nadruk niet continu op dat geknal buitenshuis ligt. Pas wél op met kalmerende middelen! Die nemen de angst namelijk niet weg en vermijden bovendien dat de dieren op een natuurlijke manier stress kunnen uiten en verwerken.

Tot slot: vier je elders feest en kan de hond niet mee? Zorg dan voor een oppas of hondenpension. Dat is ook voor niet angstige honden een stuk prettiger.

Lees ook: Ondanks verbod drie uur in de rij voor vuurwerk: ‘We steken het toch veilig af?’

Katten

Voor katten geldt eveneens dat er mogelijkheden bestaan om ze te laten winnen aan het geluid van vuurwerk, maar net als bij honden moet daar ruim op tijd mee worden begonnen. Los daarvan wordt mensen afgeraden om katten rond de jaarwisseling naar buiten te laten, dus sluit het kattenluik en pas op met deuren en openstaande ramen.

Is de kat bang? Blijf dan zelf kalm en gedraag je niet anders dan anders. In feite gelden grotendeels dezelfde adviezen als voor honden: gordijnen dicht, niet straffen, muziekje of tv-geluid aan en een beetje afleiding in de vorm van spelen enzovoorts. Op internet zijn heel wat tips te vinden over hoe je katten kunt bezighouden.

Vogels

Gevederde huisdieren hebben doorgaans echt een broertje dood aan vuurwerk. Dat is natuurlijk vooral buitenshuis een probleem, want daar ‘moeten‘ de dieren letterlijk tussen het vuurwerk overleven. In huis en volière worden vogels er doorgaans echter ook niet vrolijk van.

Lees ook: Familie, vrienden, champagne, oliebollen, spelletjes: oud en nieuw blijft ondanks corona een mooi feest

Je verwacht het misschien niet, maar ook vogels kun je laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Heb je dat niet gedaan, houd dan het licht aan, hang eventueel een doek over de kooi, zorg voor geluid van radio of televisie en houd ramen en gordijnen dicht.

Andere dieren

Heb je paarden? Zet ze op stal. En ben je eigenaar van hamsters, cavia’s, ratten, muizen of al wat meer? Ook die beestjes vinden al dat spektakel vaak maar niks, maar met bovenstaande tips kom je ook in die gevallen een heel eind.

Houd je dieren bovenal goed in de gaten en zorg dat je er voor ze bent.