Mobiele Eenheid gaat zondag toch staken, duizenden mensen verwacht bij demonstratie

 

 © Hollandse Hoogte / ANP

ANPBron: ANP

De Mobiele Eenheid (ME) in Amsterdam staakt zondag, maar in „een afgeslankte vorm”. De bedoeling was te staken tijdens een demonstratie voor vrijheid van actiegroep Samen voor Nederland, maar die is door de gemeente verboden. Toch verwachten politiebonden dat er duizenden mensen naar Amsterdam komen om te protesteren.

De politiebonden NPB, ACP, ANPV en Equipe zeggen hun actie door te zetten, maar agenten zullen wel optreden mochten er ernstige bedreigingen voor de openbare orde zijn. Voorman van Samen voor Nederland Michel Reijinga heeft al gezegd zondag te gaan ‘koffiedrinken’ op het Museumplein. Zulke momenten liepen vorig jaar uit op rellen. Het Museumplein geldt zondag van 11.00 tot 23.00 uur als veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kan iedereen preventief worden gefouilleerd.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de demonstratie donderdag omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. Ook had de politie sterke aanwijzingen dat personen en groepen zondag bereid waren geweld te gebruiken. Volgens Reijinga is dat „complete onzin” en zijn relschoppers nooit welkom bij zijn demonstraties.

Lees ook: Amsterdam verbiedt demonstratie ‘Samen voor NL’ op 2 januari

De beoogde staking van zondag maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Daarmee willen de politiebonden aandacht vragen voor de capaciteitsproblemen bij de politie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee