Video: 30 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein, 4 agenten gewond

Print

Grote onrust bij demonstratie Museumplein . Video: Twitter/Dvndm

De politie heeft zondag dertig mensen aangehouden tijdens een niet toegestane demonstratie tegen het coronabeleid op het Museumplein in Amsterdam.

Er raakten vier agenten gewond toen ter hoogte van de Paulus Potterstraat enkele demonstranten door een blokkade van agenten heen probeerden te breken.

Lees ook: Anti-coronademonstranten hebben FVD-evenement bereikt

De aanhoudingen zijn verricht voor verschillende feiten, waaronder het verstoren van de openbare orde, het zich niet kunnen identificeren, mishandeling en verboden wapenbezit.

De politie heeft circa tweehonderd mensen de toegang tot de stad ontzegd op basis van het door de burgemeester afgegeven noodbevel. Hiertussen zaten meerdere leden van diverse zogenoemde defendgroepen, die volgens de politie met wapens naar het Museumplein wilden komen en bereid waren geweld te gebruiken.

Het Museumplein was door de Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en het Openbaar Ministerie aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kon iedereen preventief worden gefouilleerd.

Toen demonstranten weigerden het plein te verlaten, trad de politie op door een ME-linie te vormen. Ook zijn er paarden en politiehonden ingezet en heeft een aantal agenten geweld moeten gebruiken. Bij de actie in de Paulus Potterstraat is een politiehond ingezet om de agenten te ondersteunen.

Met een mars verplaatste een grote groep demonstranten zich in de loop van de middag naar het Westerpark, naar een manifestatie van de partij Forum voor Democratie. Een kleine groep demonstranten keerde daarna terug naar het Museumplein.

Gemeente Amsterdam telde bijna 10.000 demonstranten

De gemeente Amsterdam telde zondag bijna 10.000 mensen die deelnamen aan het ‘koffie drinken’ op het Museumplein. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema werd dit aantal gehaald op het drukste moment.

Het Museumplein liep zondagavond weer gestaag leeg, waardoor politieoptreden volgens de woordvoerder van de gemeente niet meer nodig was. Het plein is nog tot 23.00 uur een veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kan iedereen preventief worden gefouilleerd.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en het Openbaar Ministerie) verbood de originele demonstratie tegen de coronamaatregelen donderdag, omdat de actievoerders uit zouden zijn op confrontatie en het overtreden van de regels. De organisatie besloot daarop tot ‘koffie drinken’, wat officieel geen demonstratie is.

Op 16 januari is opnieuw een manifestatie van Nederland in Verzet op het Museumplein onder de noemer ‘de herdenking van de koffieslag’. De organisatoren kondigden zondag aan vanuit drie plekken marsen te willen organiseren richting het Museumplein. De startpunten zijn het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu