Verbod op groene en blauwe inkt voor tattoos vanwege kankerverwekkende stoffen

Print
Verbod op groene en blauwe inkt voor tattoos vanwege kankerverwekkende stoffen

Foto ter illustratie.  Afbeelding: Getty Images

Tatoeëerders mogen vanaf woensdag hun oude groene en blauwe inkt niet meer gebruiken. In deze inkt kunnen bepaalde stoffen zitten, die kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven.

Ook zouden die stoffen het zenuwstelsel kunnen aantasten. Daarom geldt in heel Europa vanaf woensdag een verbod op het gebruik van inkt met deze stoffen. Er zijn nieuwe inkten in de maak, maar de tattookunstenaars zijn niet gelukkig met de nieuwe regels, aldus de Nederlandse brancheorganisatie voor Tattoo Kunst NBTK op haar website.

Voor de nieuwe regels, die ook gelden voor permanente make-up, is geen overgangsperiode ingesteld. De Europese Unie is namelijk al sinds 2019 met de verandering bezig. Er is over gepubliceerd in de Staatscourant. „Dit is nu niet direct onze informatiebron”, aldus de NBTK. Nadat alle tatoeëerders met vergunning in september vorig jaar een brief kregen over de nieuwe regels, ontstond ophef. Online is in heel Europa een petitie verspreid, die meer dan 100.000 keer is getekend. Maar dat heeft niet meer geholpen.

Meer kleuren

Voorlopig geldt het verbod alleen voor de kleuren groen en blauw. Maar waarschijnlijk komen rood, geel en oranje ook nog aan de beurt, want daarin zouden eveneens verboden kleurstoffen zitten. Ook op conserveringsmiddelen die de inkt kleur geven en zorgen voor houdbaarheid, gelden nieuwe regels. Tattooshops moeten daarnaast voldoen aan een nieuwe veiligheidscode.

De NBTK stelt dat de gevaarlijke stoffen pas door het lichaam gaan zweven als de tatoeage niet goed is aangebracht. Bij tatoeëerders met een vergunning gebeurt dat niet, aldus de brancheorganisatie. Een goede tatoeage wordt ingekapseld tussen twee huidlagen. De inkt zit dan vast op de plek van de afbeelding.

Op dit moment zijn tattooshops wegens de coronamaatregelen gesloten. Sommige klanten lopen rond met een tatoeage die niet af is, aldus de tattookunstenaars. Zij vrezen dat er straks groot kleurverschil gaat ontstaan tussen oude en nieuwe inkt. Een aantal tatoeëerders is ook bang dat er geen goede nieuwe inkten komen en dat daardoor de branche instort.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee