OMT-lid Bonten: grote versoepeling coronaregels onwaarschijnlijk

Print
OMT-lid Bonten: grote versoepeling coronaregels onwaarschijnlijk

Afbeelding: ANP/HH

Het ligt niet voor de hand dat er vanaf volgende week alweer grote versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn.

Dat zei infectieziektendeskundige en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten maandagavond in Nieuwsuur. Volgens Bonten is vanwege de omicronvariant nog altijd voorzichtigheid geboden en moeten mensen „niet te veel hoop” hebben dat alle maatregelen van tafel kunnen.

Vrijdag komt het OMT weer bij elkaar om het kabinet te adviseren. Mede op basis van dat advies wordt een week later een besluit genomen over een eventuele verlenging van de lockdownmaatregelen zoals die nu gelden. Bonten wilde niet zeggen hoe groot de kans is dat die maatregelen wat het OMT betreft niet langer nodig zijn, maar zei wel dat grote versoepelingen niet voor de hand liggen. „Als er ruimte is voor versoepeling, denk ik dat het OMT zal zeggen: ga dat in kleine stapjes doen en ga steeds kijken wat er gebeurt.”

Lees ook: Kunnen we versoepelen? Experts verdeeld over vasthouden aan harde lockdownmaatregelen

Bonten zei te hopen dat wetenschappers de komende dagen nog meer informatie over de omicronvariant van het virus kunnen delen. Duidelijk is dat deze variant besmettelijker is, maar mensen minder ziek lijkt te maken. Het is nog de vraag in hoeverre mensen die met deze virusvariant besmet zijn de zorg nog kunnen overbelasten. Het is volgens hem „cruciaal” dat genoeg mensen een boosterprik nemen om de zorgpiek zo laag mogelijk te houden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee