Man (34) en vrouw (61) uit Sittard opgepakt voor betrokkenheid bij dood Andy de Heus

Print
Man (34) en vrouw (61) uit Sittard opgepakt voor betrokkenheid bij dood Andy de Heus

Afbeelding: Jeroen Kuit/politie

Sittard -

Dinsdagochtend zijn twee personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van marktkoopman Andy de Heus uit Pey-Echt. Beide verdachten, een 34-jarige man en een 61-jarige vrouw, zitten in volledige beperkingen.

In juni 2021 berichtte het OM dat de behandeling van het hoger beroep in de zaak-Andy de Heus, op verzoek van het OM, door het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch, was uitgesteld. De reden voor het uitstel was het doen van aanvullend onderzoek, na aanwijzingen dat behalve hoofdverdachte Ronnie S. (54) uit Sittard, mogelijk nog iemand bij het doden van De Heus betrokken was geweest.

In de achterliggende periode heeft de recherche onderzoek gedaan naar deze aanwijzingen. Dit heeft dinsdag geleid tot twee nieuwe aanhoudingen. In de gevangenis in Roermond werd een 34-jarige gedetineerde uit Sittard aangehouden.

Al eerder opgepakt

In Sittard werd een 61-jarige vrouw aangehouden. Deze vrouw werd eerder in 2016 al opgepakt in deze zaak. Ze is destijds niet gedagvaard, maar is wel altijd verdachte gebleven. Vanwege nieuwe aanwijzingen is zij nu opnieuw gearresteerd.

Lees ook: Meerdere arrestaties gepland in moordzaak Andy de Heus

De komende dagen zullen beide personen en eventuele getuigen verhoord worden door de recherche. In belang van het onderzoek worden daar op dit moment verder geen mededelingen over gedaan, ook omdat aan beide verdachten alle beperkingen zijn opgelegd.

Medeplichtig

Justitie is er altijd van uitgegaan dat anderen S. hebben geholpen bij het wissen van de sporen of het laten verdwijnen van De Heus. Zo zou de hoofdverdachte met een andere persoon het lijk van De Heus in diens auto naar de visvijver hebben gebracht. De twee zouden de auto daarna in België in brand hebben gestoken. Verschillende personen werden in de afgelopen jaren als verdachte gehoord maar werden niet eerder gedagvaard in de zaak. Tegen hen zou destijds te weinig sluitend bewijs zijn.

Peer Szymkowiak, advocaat van hoofdverdachte S. laat weten dat zijn cliënt het nieuws over de nieuwe aanhoudingen ‘gelaten’ heeft ontvangen. „Dit was aangekondigd en ik vind dat het nog lang heeft geduurd. Ik denk niet dat het de zaak van mijn cliënt zal schaden, hij heeft uitgebreid zijn verklaring gedaan. Het verhaal van de vrouw die eerder is aangehouden, is ook bekend. Of ze moet jaren later ineens iets heel anders gaan verklaren.”

De 34-jarige mannelijke verdachte is aangehouden in de gevangenis van Roermond, waar toevalligerwijs ook hoofdverdachte S. vastzit. Szymkowiak bevestigt dat beide mannen elkaar kennen. „Mijn cliënt weet wie het is, ze kennen elkaar ook van voor de detentie. Maar heel oppervlakkig, ze zeggen elkaar de goedendag.”

Ronnie S.

Ronnie S. bekende eerder dat hij zijn vriend en zakenpartner Andy de Heus op 18 december 2012 met vijf kogels uit twee verschillende wapens heeft doodgeschoten. Dat gebeurde op vakantiepark Porta Isola in Stevensweert. De twee hadden ruzie over een hennepplantage. Het lichaam van De Heus werd bijna vier jaar later, na een tip, opgegraven bij een visvijver in Stevensweert.

Justitie eiste vorig jaar voor de rechtbank een levenslange gevangenisstraf tegen S. De rechtbank ging echter minder ver, en veroordeelde de man tot zeventien jaar cel voor doodslag, wapenbezit en het verstoppen van het stoffelijk overschot. Het vonnis was voor justitie aanleiding om in hoger beroep te gaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee