Kans op Elfstedentocht volgens KNMI gehalveerd door opwarming

Print
Kans op Elfstedentocht volgens KNMI gehalveerd door opwarming

Afbeelding: ANP / ANP

De kans op een winter die zo koud is dat een Elfstedentocht erin zit, is sinds het begin van de twintigste eeuw grofweg gehalveerd.

Het KNMI heeft dat berekend. Door klimaatverandering zal de kans op een ‘tocht der tochten’ over Fries natuurijs in de toekomst alleen maar verder afnemen. „Hoeveel hangt af van de verdere opwarming van de aarde”, aldus het instituut.

Het is dinsdag precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Hoewel het klimaat ongunstiger wordt, zou de tocht volgens het KNMI statistisch gezien gemiddeld toch nog ongeveer eens in de twaalf jaar tot de mogelijkheden moeten behoren. Begin vorige eeuw waren de omstandigheden nog ongeveer eens in de vijf jaar geschikt.

‘Pech’

De deskundigen kijken alleen naar de kou die ten minste nodig is voor een Elfstedentocht. Ze houden als vuistregel aan dat het gemiddeld over 15 dagen in De Bilt kouder moet zijn dan -4,2 graden Celsius. In werkelijkheid zijn meer factoren van belang. Zo moet het ijs dik genoeg zijn voor het aantal deelnemers. Ook kan het door lokale oorzaken gebeuren dat het ijs niet overal even sterk is. Harde wind en sneeuw zijn ongunstig.

Als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden, kan gemiddeld volgens het KNMI nog eens in de 20 jaar een Elfstedentocht worden verreden. „Echter, als het niet lukt de opwarming te beteugelen, zijn er nog maar één à twee tochten mogelijk voordat de kans halverwege deze eeuw heel klein wordt”, waarschuwen de klimaatexperts van het instituut.

Lees ook: Komt er ooit nog een nieuwe Elfstedentocht? Het is ruim 9100 dagen geleden, maar ‘it kin noch’

Dat Nederland nu al een kwarteeuw wacht op de volgende editie, is volgens de deskundigen „pech”. „De kans op een periode van 25 jaar zonder geschikt Elfstedenweer is maar 7 procent”, schrijven ze.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee