Druk op zorg blijft hoog: bijna helft minder operatiekamers in gebruik

Print
Druk op zorg blijft hoog: bijna helft minder operatiekamers in gebruik

Afbeelding: ANP / ANP

Ziekenhuizen hebben momenteel 45 procent minder aan operatiekamers in gebruik dan normaal.

Een week eerder was dit 46 procent en in de weken daarvoor lag dit rond de 40 procent. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijft de druk op de zorg hoog, ondanks de forse daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen de afgelopen weken.

Volgens een woordvoerder komt de drukte voor een deel door het hoge ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel. De extra daling van het aantal operatiekamers komt waarschijnlijk ook door de kerstperiode waarin minder operaties worden uitgevoerd.

Kritieke planbare zorg

Van de 73 ziekenhuizen zeggen er 20 niet alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren. Kritieke planbare zorg moet wel binnen die periode worden verleend om verdere schade voor de patiënt te voorkomen. Vorige week ging het om 21 ziekenhuizen.

Lees ook: Omslagpunt lijkt bereikt: omicronvariant stuwt aantal nieuwe coronabesmettingen in Limburg weer op

Net als in de voorgaande weken geven bijna alle ziekenhuizen aan planbare zorg zoals knie- en heupoperaties te hebben afgeschaald. Inmiddels verlenen 38 ziekenhuizen helemaal geen planbare zorg meer. Vorige week waren dit er 37. „Ziekenhuizen houden hun reguliere zorg afgeschaald om ervoor te zorgen dat zij acute en semi-acute zorg kunnen blijven verlenen”, aldus de NZa.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee