205.904 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen in 2021

Print
205.904 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen in 2021

Vuurwerk opgeslagen in een bunker in het Duitse Rheine. De grootste vuurwerkvangst ooit voor de Nederlandse politie.  Afbeelding: Politie

Het afgelopen jaar is er 205.904 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, een recordhoeveelheid.

Dat meldt een woordvoerder van de landelijke politiekorpsleiding. In de week tussen kerst en oud en nieuw werd er ruim 26.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen.

In november werd al bekend dat het jaarrecord voor in beslaggenomen vuurwerk in 2021 was verbroken. Dat komt onder andere door een grote partij professioneel vuurwerk van ongeveer 120 ton die de politie die maand net over de grens in Duitsland in beslag nam. Dat is de grootste vuurwerkvangst ooit voor de Nederlandse politie. Het vuurwerk werd bewaard in bunkers in het Duitse Rheine en zou waarschijnlijk illegaal verkocht worden in Nederland.

Lees ook: Video: Ruim 120.000 kilo professioneel vuurwerk in bunkers onderschept

De politie vond afgelopen jaar vooral veel shells, die ook wel mortierbommen worden genoemd, en flash bangers, zeer zwaar knalvuurwerk. „Je ziet ook dat de vraag naar zwaar vuurwerk steeds groter wordt, daarom vinden we dit soort vuurwerk steeds vaker”, aldus de woordvoerder. De politie zag in december al dat sommige soorten zwaar vuurwerk honderd tot enkele honderden grammen flitspoeder bevatten. „Hoeveelheden die bij ontploffing dodelijk letsel kunnen veroorzaken”.

In 2020 werd er 122.815 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, in 2019 61.429 kilo. Het vuurwerkverbod van de afgelopen twee jaarwisselingen heeft volgens de woordvoerder niet veel invloed op de hoeveelheid illegaal vuurwerk. „Dat soort vuurwerk is sowieso al verboden en een extra verbod maakt voor de mensen die dat afsteken dus niks uit. De mensen die om middernacht een potje siervuurwerk afsteken met een glaasje champagne op straat stappen heus niet zomaar over op dat soort vuurwerk.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee