Meerderheid ervaart verkeer als veilig, maar onbehagen blijft ook gemeente Meerssen niet bespaard

Print
Meerderheid ervaart verkeer als veilig, maar onbehagen blijft ook gemeente Meerssen niet bespaard

Afbeelding: ING Image

Bunde -

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) ervaart 77 procent van de Nederlanders het dagelijks verkeer als veilig. Als het op de eigen buurt aankomt, is 76 procent content.

Dat blijkt uit de VVN Flitspeiling over 2021, waaraan ruim tweeduizend mensen hun medewerking verleenden.

Buurtverkeer

De cijfers maken echter ook zichtbaar dat ongeveer een kwart van de mensen zich in het ‘buurtverkeer‘ niet helemaal veilig waant. Uit gegevens van het VVN Participatiepunt, waar melding kan worden gemaakt van onveilige situaties en incidenten, blijkt dat men zich in eigen buurt vooral stoort aan hardrijders, verkeersdeelnemers die hun telefoon gebruiken en het niet verlenen van voorrang.

Lees ook: Deze hulpsystemen in auto’s kunnen tientallen verkeersdoden voorkomen

Meerssen

Ook inwoners van de gemeente Meerssen lieten via voornoemd Participatiepunt van zich horen. Zo kwamen er onder meer meldingen binnen over hardrijders en onveilige situaties in de Proost de Beaufortstraat en Kuilenstraat in Meerssen, de Dorpstraat in Ulestraten, de Eijkskensweg in Geulle en de Koningin Julianastraat in Bunde. Verder ergerde men zich bijvoorbeeld aan agressief en asociaal weggedrag.

Bezorgdiensten

Waar men zich - landelijk gezien - in eigen buurt in sterk toenemende mate aan irriteert zijn bezorgdiensten van pakketjes, boodschappen en maaltijden. In 2020 ervoer 15 procent van de mensen dit als oorzaak van onveilige situaties. In 2021 was dit 26 procent: een flinke toename. Verder bleek uit het onderzoek dat 42 procent van de mensen wel eens van de gewenste route afwijkt, omdat men de alternatieve route veiliger acht.

Wie zelf incidenten wil melden óf meldingen van anderen wil bekijken kan terecht op deze website.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee