‘Gij zult de nakten bekleiden’: over de ophef over de blote voeten van de paters franciscanen in Heerlen

De kapel van het Bernardinuscollege met links aan de kerktoren het blotevoetenbeeld van Reinald Rats. © Google Streetview

Heerlen -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over de paters franciscanen van de Akerstraat in Heerlen.

Martin van der Weerden

De paters franciscanen liepen zowel in de zomer als in de winter rond met blote voeten in hun sandalen. Niet iedereen was hiervan gediend. Koos Linders, voormalig docent levensbeschouwing van het Bernardinuscollege, weet er smakelijk over te vertellen in het jongste nummer van MijnStreek van Stichting Historische Kring Het Land van Herle.

Lopend

Toen de Franciscanen zich in 1913 vestigden in hun klooster aan de Akerstraat, trokken zij de aandacht door hun sobere levensstijl, waarvan de blote voeten in de sandalen het handelsmerk werd. De paters waren lopend regelmatig in het stadsbeeld van Heerlen te zien. Lopend, want pas in 1932 kregen zij van het bestuur van de orde in Nederland toestemming de fiets te gebruiken. Maar slechts ministerii causa, indien noodzakelijk, dus niet voor een gezellig fietstochtje op zondagmiddag.

Mishandeling

Dat blootvoets viel niet bij iedereen in goede aarde, getuige een brief aan de gardiaan van het klooster. ‘Wat ik gezien heb van Uwen Orden dat U uwen Kinderen Uwe Onderdaanen baarvoets laat loopen in de Winter als het sneeuwt, friest of regnet, is treurig. De politiewet verbiedt het mishandelen van dieren. De kloosterleiding mishandelt echter zijn onderdanen door ze in de winter baarvoets te laten lopen.’ De briefschrijver dreigt met andere maatregelen en eindigt met: ‘Gij zult de nakten bekleiden’. Dat is de wil van God.

Bloten tenen

Latere generaties, waaronder Nic Tummers spraken eerder met genegenheid over de tenen van de franciscanen, zoals die afgebeeld waren in het blotevoetenbeeld van Reinald Rats op de gevel van de kapel. Jarenlang werd dit beeld toegeschreven aan Franciscus. Pas de zoektocht van Koos Linders in 2021 naar informatie over wat de heilige in zijn hand heeft, bracht boven water dat het hier niet ging om Franciscus, maar om Bernardinus van Siena, de naamgever van de school. Alweer wat geleerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal