Buitencentrum De Pelen laat zien hoeveel afval mensen in de natuur gooien

Print
Buitencentrum De Pelen laat zien hoeveel afval mensen in de natuur gooien

De Groote Peel is een prachtgebied, laten we dat vooral zo houden.  Afbeelding: Susan Jöris

Is het een terechtwijzing of een noodkreet? Buitencentrum De Pelen in Ospeldijk plaatste op Twitter een foto van maar liefst vier kilo afval die op de wandelroute van slechts twee kilometer in De Groote Peel werd verzameld.

Natuurliefhebbers storen zich er al jaren aan, maar in coronatijd loopt het pas echt de spuigaten uit: afval in de natuur. Tijdens lockdowns ontdekken mensen massaal de bossen en nationaal parken om de hoek. Al het andere vertier moet de deuren sluiten, maar ‘het bos’ is altijd open. Helaas denken veel dagjesmensen dat die kwetsbare natuur een pretpark is, waar na sluitingstijd een poetsploeg de rommel komt opvegen.

Sinaasappelschillen

En dat is natuurlijk niet zo. Op de foto zien we vooral veel zakjes met hondenpoep, een fenomeen dat vooral verbijstering oproept. De hondenbezitter neemt de moeite de poep in een zakje te doen, om het vervolgens in de boom te slingeren… Dubbel afval: poep en het zeer vervuilende plastic.

Ook zien we sinaasappelschillen. Hoewel die laatste ‘natuurlijk materiaal’ zijn, wijst het buitencentrum er in hun tweet op dat het jaren duurt eer de schillen in de natuur zijn vergaan. Tijd om eens het motto van de wandelaar te herhalen: Laat alleen voetstappen achter, neem alleen herinneringen mee.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee