Aantal coronabesmettingen afgelopen week gestegen met 35 procent

Print
Aantal coronabesmettingen afgelopen week gestegen met 35 procent

Afbeelding: ANP / ANP ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Na een paar weken van afnemende coronabesmettingen gaan de cijfers nu weer steil omhoog, ondanks de lockdown. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen zeven dagen 113.554 positieve coronatesten, een toename van 35 procent ten opzichte van een week eerder.

Het aantal ziekenhuisopnames daalde wel nog iets: 981 mensen werden zo ziek van het virus dat ze naar het ziekenhuis moesten. Dat was 14 procent minder dan een week eerder. Van deze mensen moesten er 164 naar de intensive care. Dat zijn de laagste opnamecijfers sinds eind oktober.

Tijdens de pandemie is keer op keer gebleken dat een stijging in de besmettingscijfers in de weken daarna kan leiden tot meer ziekenhuisopnames. De vraag is in hoeverre dat nu weer gaat gebeuren. „De komende tijd zal, met een snel oplopend aantal besmettingen door omikron, het aantal ziekenhuisopnames weer toe kunnen nemen. Ook als de omikronvariant bij een kleiner deel van de besmette mensen voor ernstige ziekte zorgt”, blikt het RIVM vooruit.

Over een mogelijk effect van de feestdagen laat het RIVM zich niet uit. Duidelijk is wel dat veel mensen rond kerst en Nieuwjaar bij elkaar op bezoek zijn geweest. De feestdagen vielen samen met de opmars van de nieuwe variant, die binnen enkele weken dominant werd in Nederland.

In de vorige wekelijkse rapportages kon het RIVM nog dalende besmettingscijfers melden. Vorige week bedroeg de afname nog 11 procent, de weken daarvoor respectievelijk 19 en 21 procent.

Terwijl de besmettingscijfers nu weer stijgen, is het sterftecijfer nog wel relatief laag, met 189 gemelde sterfgevallen in de afgelopen week. Een week daarvoor werd nog van 272 mensen gemeld dat ze aan de gevolgen van Covid-19 waren overleden, weer een week eerder werden 322 sterfgevallen gemeld.

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Na twee dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen dinsdag weer gedaald. In totaal liggen er nu 1693 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 37 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal opgenomen Covidpatiënten is in de afgelopen weken flink gedaald. Half december lagen er nog zo’n 1000 patiënten meer in de ziekenhuizen dan nu. Precies een jaar geleden, op 4 januari 2021, waren het er 2845. Dat zijn er ruim 1150 meer dan nu.

Op de intensive cares liggen momenteel 464 coronapatiënten, 11 minder dan een dag eerder. Dat waren er een jaar geleden nog 715. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 26 tot 1229.

In de afgelopen 24 uur werden er 28 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Op de verpleegafdelingen werden 151 nieuwe patiënten binnengebracht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee