Meerderheid ervaart verkeer als veilig, maar onbehagen blijft ook Sittard-Geleen niet bespaard

Print
Meerderheid ervaart verkeer als veilig, maar onbehagen blijft ook Sittard-Geleen niet bespaard

Afbeelding: ING Image

Sittard -

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) ervaart 77 procent van de Nederlanders het dagelijks verkeer als veilig. Als het op de eigen buurt aankomt, is 76 procent content.

Dat blijkt uit de VVN Flitspeiling over 2021, waaraan ruim tweeduizend mensen hun medewerking verleenden.

Buurtverkeer

De cijfers maken echter ook zichtbaar dat ongeveer een kwart van de mensen zich in het ‘buurtverkeer‘ niet helemaal veilig waant. Uit gegevens van het VVN Participatiepunt, waar melding kan worden gemaakt van onveilige situaties en incidenten, blijkt dat men zich in eigen buurt vooral stoort aan hardrijders, verkeersdeelnemers die hun telefoon gebruiken en het niet verlenen van voorrang.

Lees ook: Deze hulpsystemen in auto’s kunnen tientallen verkeersdoden voorkomen

Sittard-Geleen

Ook inwoners van de gemeente Sittard-Geleen lieten via voornoemd Participatiepunt van zich horen. Er kwamen zelfs behoorlijk veel meldingen binnen, onder meer over hardrijders en onveilige situaties in de Groenstraat in Geleen, Reemveld in Einighausen, Brugstraat in Obbicht, Buchter Markt in Buchten, Dr. Nolensstraat in Limbricht en de Baanderthof en Heistraat in Sittard. Verder ergerde men zich aan agressief en asociaal weggedrag.

Bezorgdiensten

Waar men zich - landelijk gezien - in eigen buurt in sterk toenemende mate aan irriteert zijn bezorgdiensten van pakketjes, boodschappen en maaltijden. In 2020 ervoer 15 procent van de mensen dit als oorzaak van onveilige situaties. In 2021 was dit 26 procent: een flinke toename. Verder bleek uit het onderzoek dat 42 procent van de mensen wel eens van de gewenste route afwijkt, omdat men de alternatieve route veiliger acht.

Wie zelf incidenten wil melden óf meldingen van anderen wil bekijken kan terecht op deze website.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee