Vier welzijnsorganisaties slaan handen ineen in Roermond

Print
Vier welzijnsorganisaties slaan handen ineen in Roermond

Afbeelding: Shutterstock

Roermond -

In 2015 kregen gemeenten veel meer verantwoordelijkheid in het sociaal domein. De gemeente Roermond koos er in 2020 voor om met één organisatie te gaan werken voor haar taken op het gebied van welzijn. Vier zorgorganisaties werken sinds 1 januari samen onder de naam Vijf.

De naam Vijf staat voor de vier onderliggende organisaties PSW, Wel.kom, De Zorggroep en VIGO Vincent van Gogh en de vijfde partij: de inwoners. De komende jaren is de organisatie hét aanspreekpunt voor aanbieders van zorg en ondersteuning in Roermond. Vijf gaat zich bezighouden met welzijn, geestelijke gezondheid, ouderenzorg, verslavingszorg en ondersteuning voor mensen met een beperking.

Vijf jaar vooruit

Gemeente Roermond en Vijf tekenden voor een contract van vijf jaar met de mogelijkheid tot nog vijf jaar verlenging. Dat betekent voor inwoners van Roermond dat ze nog maar één aanspreekpunt hebben voor laagdrempelige, passende hulp en ondersteuning waarbij ze maar één keer hun verhaal hoeven te doen.

Inwoners met vragen over en behoefte aan zorg en ondersteuning worden sinds 1 januari begeleid door een gebiedsteam, bestaande uit leefcoaches van Vijf en medewerkers van de gemeente. Vitale gemeenschappen zijn het uitgangspunt. „Vijf richt zich op positieve gezondheid en sociale kwaliteit binnen wijken met als doel de vitaliteit van inwoners te verhogen en zo de professionele zorgvraag terug te brengen. Vijf wil doen wat nodig is voor inwoners; los van indicaties en administratieve processen”, aldus Stephan Bodde, bestuurder van PSW en aandeelhouder van Vijf.

Kijken naar eigen netwerk

Vijf werkt preventief aan het welzijn van inwoners waarbij wordt samengewerkt met alle organisaties in de wijk. De medewerkers in het gebiedsteam kijken eerst wat de inwoner zelf kan met behulp van het eigen netwerk, wat andere inwoners en de buurt kunnen betekenen, welke algemene voorzieningen voorhanden zijn en vervolgens pas welke aanvullende ondersteuning en/of zorg nodig is. Afhankelijk van vragen die leven in de wijk, is passend aanbod georganiseerd. Dat kan een voor iedereen toegankelijke voorziening zijn in de wijk, tot hulp op maat achter de voordeur.

Leefcoaches

Mensen die reeds Wmo-begeleiding ontvangen, maken de komende maanden kennis met Vijf. Inwoners met een nieuwe zorg- of ondersteuningsvraag kunnen in contact komen met leefcoaches in hun wijk via de gemeente en via info@vijf.nu. In de toekomst komen daar nog contactmogelijkheden in wijken en buurten bij. Marianne Smitsmans, wethouder sociaal domein Roermond: „Goede en betaalbare zorg en ondersteuning voor onze inwoners die dat nodig hebben, dichtbij huis in de wijk. Daar staan en gaan we samen voor. Na een goede voorbereiding zijn we nu daadwerkelijk samen aan de slag.”

De vier organisaties blijven naast deze samenwerking, ook afzonderlijk bestaan in hun huidige vorm.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee