Nederlandse bisschoppen gaan niet naar Rome wegens coronasituatie

 © ANP / AFP

Het bezoek van de Nederlandse bisschoppen aan het Vaticaan in Rome gaat niet door. De bisschoppen vinden het vanwege de coronasituatie in Nederland niet verantwoord om als groep naar Rome te reizen en daar veel bezoeken in korte tijd af te leggen.

Redactie

Vorig jaar zegde het Vaticaan het bezoek af vanwege de coronamaatregelen in Italië. De bisschoppen zouden van 31 januari tot 5 februari naar Rome gaan.

Het zogenoemde Ad limina-bezoek is een eeuwenoude traditie. Elke vijf jaar moeten alle bisschoppen uit één kerkprovincie de graven van Petrus en Paulus in Rome bezoeken. Zij hebben dan ook een ontmoeting met de paus en bespreken de toestand van de kerk in hun gebied met allerlei kerkbestuurders. Tijdens het laatste bezoek in 2013 uitten de bisschoppen hun zorgen over de leegloop van de katholieke kerk in Nederland. De jaren voor de coronacrisis konden de bisschoppen om uiteenlopende redenen niet naar Rome reizen.

Lees ook: Pastoor Notermans: ‘Door onze overvloedige manier van leven, is het niet gek dat een virus de mens de baas wordt’

De bisschoppen zijn bezorgd over de ontwikkeling van de omicronvariant in Nederland. Ook willen zij zich houden aan de geldende strenge coronamaatregelen. Zij betreuren het dat daardoor de reis naar Rome weer niet door kan gaan, zegt bisschop Hans van den Hende. De Congregatie voor de Bisschoppen begrijpt de beweegredenen en is akkoord gegaan met het verzoek om uitstel. Er wordt een nieuwe datum gezocht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal