Eerste openbare zitting Eindhovense terreurverdachten

Print
Eerste openbare zitting Eindhovense terreurverdachten

De garagebox in Woensel waar de opgepakte terreurverdachten een fitnessruimte hadden ingericht.  Afbeelding: Rob Engelaar

De acht mannen uit Eindhoven die onder meer verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag, staan donderdag voor het eerst voor de rechter in een openbare zitting.

Zij zouden mogelijk Mark Rutte of Geert Wilders als doelwit hebben gehad.

De mannen, tussen de 20 en 31 jaar, zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS. Ze worden verdacht van het voorbereiden van en trainen voor een terroristisch misdrijf en deelname aan een terroristische organisatie. Wapens of explosieven zijn niet gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie trainden ze in een Eindhovense garagebox. Het onderzoek begon afgelopen zomer op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Lees ook: Twee verdachten die aanslag wilden plegen op politici groeiden op in Roermond

De advocaat van twee van de verdachten, Peter Plasman, liet eerder al weten dat er geen concreet plan was voor een aanslag op politici. Volgens de advocaat is de beschuldiging gebaseerd op een „melig gesprek” dat de verdachten hadden tijdens het opzetten van een film. Daarin zijn nare teksten gezegd en zijn de politici genoemd. „Maar er is nooit sprake geweest van een serieus plan, waarbij besproken is hoe en wie dat gaat doen”, zei hij oktober vorig jaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee