Ouderenorganisaties willen snel onderzoek naar oversterfte

Foto ter illustratie. © Loraine Bodewes

Het kabinet moet per direct onafhankelijk onderzoek laten doen naar de huidige oversterfte, vinden de ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en KBO Brabant.

Redactie

„Het is onacceptabel dat de regering geen gehoor geeft aan een motie hierover van Pieter Omtzigt, die begin december Kamerbreed is aangenomen”, aldus de belangenorganisaties.

Volgens statistiekbureau CBS zijn er de afgelopen maanden veel meer mensen overleden dan normaal in deze periode. Ook was de oversterfte in Nederland hoger dan in ons omringende landen met ongeveer dezelfde vaccinatiegraad. In alle leeftijdsgroepen stierven meer mensen dan verwacht, maar de stijging is het grootst in de leeftijdsgroepen boven de 65 jaar.

Factoren

De oversterfte kan maar voor een deel verklaard worden door overledenen aan corona. „In november bijvoorbeeld was de oversterfte 3500 mensen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in die maand 912 doden door corona”, aldus de seniorenorganisaties. Zij willen weten welke rol factoren meespelen zoals de uitgestelde zorg, eenzaamheid en vaccinaties.

Lees ook: Ondanks sterftepiek in november zijn verpleeghuizen en zorgcentra niet terug bij af, zeggen specialisten

„Het is van het grootste belang om snel antwoord te krijgen op deze vragen, zodat er passende maatregelen kunnen worden genomen en iedereen de zorg kan krijgen die hij of zij nodig heeft”, aldus de organisaties.