Brandbrief 15 ketens: alle winkels open

 © John Peters Fotografie -

Alle retail in Nederland moet open. Daartoe roepen vijftien non-foodketens op in een brandbrief aan politiek Den Haag. De ketens zeggen dat voortzetting van het huidige beleid blijvende schade toebrengt aan de binnensteden en de periferie. Dat meldt RetailTrends.

redactie WijLimburg, Lieke Rijkx

Alle niet-essentiële winkels zijn sinds 19 december gesloten tot in elk geval 14 januari. De vijftien ketens achter de brief zijn Ziengs, Scapino, WE Fashion, Score, Takko Fashion, M&S Mode, America Today, Expresso, Shoeby, Jeans Centre, Only For Men, Van Uffelen, Claudia Sträter, Wibra en Chasin. Zij wijzen erop dat consumenten bij de lokale winkeliers in de buurlanden kopen en online bestellen bij grote buitenlandse spelers. „Deze dragen niet bij aan de Nederlandse economie en onze belastingen.”

Personeel

Ook zien de ketens dat het personeel de moed begint te verliezen. „De koek is op bij onze mensen. We zien groeiende verzuimcijfers, meer gesprekken met bedrijfsartsen en ga zo maar door. Ze willen vooruit, aan de gang. Het draagvlak is weg.” Net als de brancheorganisaties wijzen de ketens erop dat er prima kan worden gewinkeld als klanten anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen. Als de politiek andere maatregelen wil, dan staan ze daarvoor open.

Brancheorganisatie INretail, dat al diverse keren voor heropening pleitte, zegt dat de economische schade door de lockdown al ruim twee miljard euro bedraagt. De brancheorganisatie wil extra steun voor getroffen ondernemers.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal