Aangeboden door Gemeente Gulpen-Wittem

Inwoner raadt energiescan Dubbel Duurzaam aan

 © Shutterstock

Wilt u uw woning verduurzamen? Maar vraagt u zich af waar u moet beginnen? We merken dat veel huiseigenaren niet goed weten wat er mogelijk is in hun eigen huis.

gemeente Gulpen-Wittem

In samenwerking met Dubbel Duurzaam helpen we woningeigenaren om hun woning toekomstbestendig te maken. Dubbel duurzaam voerde afgelopen jaar 25 woningscans in onze gemeente uit en hielp bewoners de juiste keuze te maken.

Een inwoner vertelt over zijn ervaring. Hij schreef zich in voor een energiescan van Dubbel Duurzaam omdat hij een concrete vraag had:

“Ik vroeg me af of het zinvol was om een warmtepomp te installeren.” Een begrijpelijke vraag, die vaker voorkomt bij mensen die al vrij ver zijn qua verduurzaming van hun huis. Het gesprek met de energiecoach van Dubbel Duurzaam wordt omschreven als ‘prettig informeel en erg hands-on’. Daarin kwam uiteraard ook de hoofdvraag van de warmtepomp aan bod. “Toen bleek dat het helemaal geen goed idee was voor onze woning.” Sterker nog, het was volgens de coach gedoemd om te mislukken, die warmtepomp. “Hij gaf aan dat het in dit stadium weggegooid geld zou zijn.” Wat de persoon als suggestie meekreeg is een hybride warmtepomp. “Nu we weten dat een hybride warmtepomp wel haalbaar is, hebben we daar zeker interesse in. We hebben thuis al best wat geïsoleerd. Zo hebben we een dakkapel geplaatst, een zonneboiler en zonnepanelen.” Daarnaast wordt er in de vloer beneden ook op korte termijn vloerverwarming geplaatst. In alle ramen zit dubbel glas, maar geen HR++ glas. “Onze houten kozijnen zijn nog goed dus het heeft geen zin om nu het glas aan te passen.” De inwoner heeft zelf affiniteit met techniek en is oprecht geïnteresseerd in verduurzamingen. “Mijn motivatie daarvoor is voornamelijk het financiële aspect. Als ik ergens 1000 euro insteek en ik dat in 7 jaar terugverdien, dan vind ik dat aantrekkelijk. Zo snel verdien je iets meestal niet terug.”

Rapport met aanbevelingenZoals gebruikelijk na een huisbezoek van een coach van Dubbel Duurzaam, ontving de inwoner na afloop een rapport met aanbevelingen. “Dat was netjes, duidelijk en overzichtelijk. Als ik verder ga met het isoleren van de benedenverdieping, dan pak ik het rapport er nog eens bij voor tips en tricks.” De energiescan van Dubbel Duurzaam werd ervaren als een eyeopener. “Ik heb er echt iets aan gehad. Voornamelijk aan de expertise die Dubbel Duurzaam in huis heeft, de coach had echt kijk op zaken. Ik zou het iedereen aanraden.”

Lees meer over de scans van Dubbel Duurzaam op www.dubbel-duurzaam.nl.